Sven Hojs iz Lenarta je evropski prvak v taenkwondoju

Sven Hojs iz Lenarta si je konec lanskega leta prigaral naslov evropskega prvaka v taekwondoju. Svojega prvega svetovnega prvenstva se je udeležil že pri enajstih letih, od tedaj pa nabral že pravo zbirko zmag in pomembnih naslovov v dveh disciplinah – taekwondoju in kickboksu.

Aleksandra Papež, nedelja, 13. februar 2022 ob 09:16
Sven Hojs po zmagi, foto: osebni arhiv

Sven Hojs po zmagi, foto: osebni arhiv

V Španiji se je novembra lani odvilo evropsko prvenstvo v taekwondoju, ki se ga je udeležilo 1.200 tekmovalcev iz 26 držav. Le-ti so se pomerili v različnih kategorijah, med njimi pa je bil tudi Sven Hojs iz Lenarta.

Sven trenira že od svojega četrtega leta. »Pričel sem s treningi taenkwondoja v podružnici Športnega centra Barada v Lenartu, kamor sta me vpisala starša, saj sem se jima zdel za fantka preveč neodločen in jokav.« v smehu razloži enaindvajsetletni Sven. Sven je tem treningom pri desetih letih dodal še treninge kickboksa.

Sven je postal evropski prvak, november 2021
Sven je postal evropski prvak, november 2021, foto: osebni arhiv

»Prvih tekmovanj sem se udeležil pri šestih letih. Pri enajstih letih pa sem bil na svojem prvem svetovnem prvenstvu v kickboksu, pri štirinajstih pa že na svetovnem prvenstvu iz taenkwondoja.« Bil je že državni prvak, pri štirinajstih tretji na evropskih prvenstvih v obeh disciplinah, pri petnajstih letih je postal svetovni prvak v kickboksu, pri šestnajstih je bil drugi na svetovnem prvenstvu v taekwondoju, pri sedemnajstih tretji na evropskem, pri osemnajstih je dosegel prvo mesto v ekipnih borbah na evropskem v taekvondoju.

Sven Hojs med treningom
Sven med treningom, foto: osebni arhiv

Želi napredovati in se v prihodnosti udeležiti olimpijskih iger

»Veliko naslovov sem dosegel v kategoriji mladincev, sedaj pripadam kategoriji članov. In naslov evropskega prvaka, ki sem ga pridobil novembra, je prvi naslov v tej kategoriji v taekwondoju, oktobra lani pa sem bil med člani tretji na svetovnem prvenstvu v kickboksu v Italiji. Tega tekmovanja se je udeležilo 1500 tekmovalcev iz 68 držav

Sven ob tem obiskuje redni študij programa Medijska produkcija v Mariboru. »Na fakulteti mi gredo na roko s statusom športnika, prav tako je bilo v srednji šoli, obiskoval sem SERŠ, saj imamo v sezoni po osem treningov na teden. Ponedeljek, sreda in petek zjutraj, namenjene kondiciji. Od ponedeljka do sobote popoldan. Med tednom imamo popoldan tehnične vaje, ob sobotah pa sparinge - borbe. Nedelje so proste

Sven Hojs med treningom
Sven med treningom, foto: osebni arhiv

Svena trenira Tomaž Barada, ki mu pomagata Aleš Zemljič in Gregor Stračanek. »Moj prvi trener, še v Lenartu, pa je bil Jan Čreslovnik, ki je pred kratkim pridobil naziv mojster taekwondoja

Svenu so pri srcu vsi športi. »Trenutno veliko smučam, da se odklopim.« Želi si napredovati in se v prihodnosti udeležiti olimpijskih iger, saj je bil kickboks že sprejet kot uradna olimpijska disciplina.

Dekletom pa le namig - mladi, obetavni športnik je še brez srčne izvoljenke.

Sven Hojs
Sven Hojs, foto: osebni arhiv



Več v Šport