Ljutomerska upravna enota ena od dveh, kjer se izvaja »Virtualno okence upravnih enot«

S projektom želijo preizkusiti rešitev, ki bo državljanom omogočila, da opravijo vrsto upravnih zadev kar prek video klica z upravno enoto.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 14. februar 2022 ob 19:32
Upravna enota Ljutomer

Upravna enota Ljutomer

Minister za digitalno preobrazbo Marko Boris Andrijanič je danes s kolegom za javno upravo Boštjanom Koritnikom predstavil implementacijo virtualnega okenca upravnih enot. Služba vlade za digitalno preobrazbo namreč v tesnem sodelovanju s pristojnimi resorji zaganja in pospešuje konkretne projekte, ki bodo s pomočjo digitalnih tehnologij olajšali življenja državljanov.

Strateški svet za digitalizacijo, ki ga sestavlja več kot petdeset vodilnih strokovnjakov na področju digitalnih tehnologij, je lanskega junija predstavil štirideset ambicioznih ukrepov za digitalizacijo izobraževanja, gospodarstva, zdravstva in javne uprave. Eden izmed njih je tudi virtualno okence upravnih enot, ki sta ga predstavila ministra skupaj z načelnikoma upravnih enot Ljutomer in Domžale.

Vrsta upravnih zadev kar prek video klica

»S pilotnim projektom "Virtualno okence upravnih enot", ki se izvaja od lanskega novembra, želimo preizkusiti rešitev, ki bo državljanom omogočila, da opravijo vrsto upravnih zadev kar prek video klica z upravno enoto. Gre za pilotni projekt, ki nam bo pomagal priti do zanesljive in uporabniku prijazne rešitve. V naslednjih tednih in mesecih bomo tako na podlagi odzivov državljanov in uslužbencev upravnih enot nadgrajevali to rešitev tako v tehničnem kot tudi organizacijskem smislu. Pri tem bo seveda na prvem mestu varnost storitve. Državljanke in državljane zato vabim, da skupaj z nami sooblikujejo to in številne druge spletne storitve javne uprave,« je na današnji novinarski konferenci k sodelovanju povabil minister Mark Boris Andrijanič.

Stranke se lahko na video klic z uslužbencem upravne enote naročijo preko portala eUprava, izbrano storitev pa lahko opravijo od doma. V pilotni fazi bodo lahko državljani preko varne avdio-video povezave v aplikaciji Microsoft Teams dostopali do splošnih informacij, različnih potrdil iz evidenc in informacij o fazi postopka.

»Zavedamo se, da vsi državljani nimajo ne znanja ne orodij za opravljanje takšnih storitev preko spleta, kot je virtualno okence. Prav zato je vlada prejšnji teden potrdila predlog Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, s sprejemom katerega bomo lahko že letos zagnali največji program e-opismenjevanja pri nas. Letos se nameravamo osredotočiti na mlade in starejše od 55 let, ki najbolj trpijo zaradi digitalne izključenosti. Slednjim želimo pomagati z brezplačnimi tečaji digitalnih veščin, s katerimi bodo osvojili praktična znanja, pa naj gre za uporabo spletne banke ali spletnih storitev javne uprave, kot je virtualno okence. Vsak starejši od 55 let, ki se bo udeležil subvencioniranega tečaja, bo upravičen tudi do digitalnega bona v vrednosti 150 evrov za nakup tablice ali druge računalniške opreme. Tako si bodo lahko tudi starejši prihranili pot do upravne enote in čakanje v vrsti,« je namen digitalne vključenosti pojasnil minister Andrijanič.



Več v Gospodarstvo