Izšla je monografija z naslovom Sveti Jurij ob Ščavnici - prleške Atene

224 strani obsegajoča knjiga vsebuje naslednja poglavja: Pokrajina in ljudje, Jezikovna podoba, Zgodovina, Cerkvena zgodovina, Kmečko stavbarstvo, Običaji, Vinogradništvo, Društveno življenje, Danes in jutri, Prleške Atene, Potep po jurjevških vaseh in mešnicah.

Prlekija-on.net, torek, 1. marec 2022 ob 08:49
Izid monografije Sveti Jurij ob Ščavnici - prleške Atene

Izid monografije Sveti Jurij ob Ščavnici - prleške Atene

V petek, 25. februarja, je pri Svetem Juriju ob Ščavnici izšla monografija Sveti Jurij ob Ščavnici - prleške Atene. 224 strani obsegajoča knjiga vsebuje naslednja poglavja: Pokrajina in ljudje, Jezikovna podoba, Zgodovina, Cerkvena zgodovina, Kmečko stavbarstvo, Običaji, Vinogradništvo, Društveno življenje, Danes in jutri, Prleške Atene, Potep po jurjevških vaseh in mešnicah. Vsebinsko knjiga presega meje Občine Sveti Jurij ob Ščavnici ter posega v celoten prostor Prlekije in Slovenskih goric. Skupaj je prispevke napisalo 16 avtorjev, po večini domačinov. Dr. Miran Puconja v uvodu bralca k branju napoti z naslednjimi besedami: »Še so možni pogovori v družini, obuditev spomina na doživetja skupnega družinskega življenja, tudi z že pokojnimi predniki, sorodniki, o ljudeh iz našega sosedstva in bližnje ali bolj oddaljene okolice, na življenjske in usodne zgodovinske preobrate, katerih so bile deležne predhodne generacije v svojem skromnem, a vsega zadovoljstva polnem življenju, pa vendar niso in ne bodo nikdar zapisane. Prav v tem prenosu se skriva zagonetka našega primarnega zgodovinskega spomina.« Dodatno vrednost knjigi dajejo bogato fotografsko gradivo, pesmi domačih pesnikov ter pripovedke in zgodbe domačih zbirateljev ljudskega izročila. Monografijo so uredili Klavdija Bec, Franc Čuš, Katja Peršak Hajdinjak in Breda Žunič. Za zelo ličen izgled sta poskrbela Studio Vila in Smiljan Pintarič. Monografijo je založila in izdala Občina Sveti Jurij ob Ščavnici. Naklada je 1500 izvodov, z namenom, da vsaka družina v občini prejme po en brezplačen izvod, hkrati pa se Občina predstavi širši slovenski javnosti.

Izdaja monografije je del projekta z naslovom Prleške Aten. Celoten projekt vključuje še premično razstavo sestavljeno iz 10 panojev, ki vsebinsko povzemajo vsebino Monografije. Del vsebin je predstavljen tudi s pomočjo multimedije. Oblikovana je bila spletan stran, do katere lahko dostopate na naslovu www.prleskeatene.si oz. so v sami knjigi t.i. QR povezave, preko katerih lahko bralec dostopa do določenih video vsebin. Celoten projekt je zaokrožila prireditev v petek, 25. 2. 2022, ki sta jo v Kocbekovi dvorani organizirala Občina Sveti Jurij ob Ščavnici in Kulturno društvo za zaščito naravne in kulturne dediščine Sveti Jurij ob Ščavnici. Na prireditvi so v kulturnem programu sodelovali: Ljudske pevke, Katja Peršak Hajdinjak, pesnika Monika Čuš in Boštjan Petučnik, prleški kantavtor Tadej Vesenjak, Nika Jurkovič. Vsebino projekta in Monografije so predstavili župan Anton Slana ter soavtorja prispevkov dr. Miran Puconja in Franc Čuš.

Celotno aktivnost sofinancira Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja. Občina Sveti Jurij ob Ščavnici se je namreč leta 2020 uspešno prijavila na 5. javni poziv LAS Prlekije.

Foto: Ludvik Rogan



Več v Kultura in izobraževanje