Humanitarno pomoč, ki je bila zbrana v Ljutomeru, po sedmih urah vožnje dostavili v Ukrajino

Slovenski prostovoljci so Ukrajincem poleg hrane, medicinskih pripomočkov in oblačil predali tudi nekaj sto evrov denarja, ki so ga prispevali Prleki.

Prlekija-on.net, sreda, 9. marec 2022 ob 14:12
Dostava pomoči iz Ljutomera v Ukrajino

Dostava pomoči iz Ljutomera v Ukrajino

Po končani humanitarni akciji v Ljutomeru so na mejo z Ukrajino z dvema kombijema odpotovali Venčeslav Lihtenvalner, Borut Svatina, Svetlana Oletič in njena sestra Viktorija Pokhodenko. Za 640 km dolgo pot so rabili kar sedem ur. Na železniški postaji Zahony sta jih pričakali dve daljni sorodnici Svetlane, ki sta prispeli iz bombardiranega Harkova.

Na mejni prehod z Ukrajino, kjer so jih pričakali ukrajinski prostovoljci, so se odpravili Venčeslav Lihtenvalner, Borut Svatina in Svetlana Oletič. Ena izmed ukrajinskih prostovoljk je bila Tanja, zdravnica, ki je organizirala celotno humanitarno akcijo z ukrajinske strani. Tanja dela kot porodničarka v bolnici Užgorod, blizu madžarske meje. Po novem ukrajinskem zakonu moški, stari od 18. do 60. leta, ne smejo zapustiti države, zato je predaja tovora potekala na nevtralnem ozemlju. Slovenci so prečkali ukrajinsko mejo in cariniki so jih napotili na parkirišče. Ukrajinski prostovoljci so prišli s kombijem in večjim avtom, a kljub temu vseh stvari niso mogli odpeljati naenkrat.

Zbiranje pomoči za Ukrajino

V Ljutomeru je potekala humanitarna akcija za pomoč Ukrajini


Med potjo slovenskih prostovoljcev po Madžarski je Tanja uredila vso potrebno dokumentacijo, deklaracijo za zbrane stvari in dovoljenje ter vse zahtevano posredovala Svetlani Oletič. Tako so imeli vse potrebne dokumente, brez katerih ne bi mogli prek meje z Madžarsko.

Ukrajinski prostovoljci so bili ne glede na mraz in na pozno nočno uro prešerno razpoloženi in se pogovarjali s Slovenci. Naredili so nekaj fotografij in posnetkov. Tanja se je skoraj razjokala, ko je zagledala otroško risbico z ukrajinsko zastavo in napisom v ukrajinskem jeziku, ki jo je narisal otrok iz Slovenije. To risbico so Slovenci imeli nalepljeno na vratih kombija. Slovenski prostovoljci so Ukrajincem poleg hrane, medicinskih pripomočkov in oblačil predali tudi nekaj sto evrov denarja, ki so ga prispevali Prleki.

Na meji Ukrajine z Madžarsko je bilo zelo napeto, saj so madžarski cariniki zelo komplicirali in niso pokazali razumevanja za humanitarno pomoč. Najprej niso hoteli spustiti kombijev na ukrajinsko ozemlje oziroma na šengensko območje, pozneje pa jih niso hoteli spustiti nazaj v Slovenijo.

Ne glede na vse je akcija slovenskih prostovoljcev uspela! Domov so se vračali kar deset ur, saj je na obvoznici mimo Budimpešte zaradi avtomobilske nesreče bila strašna gneča. Oba šoferja si zaslužita vse pohvale, ker sta ne glede na močno utrujenost in celo noč brez spanca varno pripeljala vse nazaj v Slovenijo. Slovenski prostovoljci so naredili veliko delo, pomagali so ljudem v vojnih razmerah. Humanitarna pomoč bo prav gotovo prišla v prave roke! Ukrajinski prostovoljci so bili hvaležni in so poslali fotografije. Zatrdili so, da bodo določene stvari takoj poslali na bojno linijo v Harkov.

Zahvaljujemo se vsem, ki so kakorkoli pomagali in prispevali k tej humanitarni akciji!



Več v Kultura in izobraževanje