Prispodoba o votlini

Razstava umetniških del Ervina Potočnika in Grega Mastnaka.

Prlekija-on.net, torek, 5. april 2022 ob 14:43
Razstava

Razstava

V Galeriji Ante Trstenjaka bo v petek 8. aprila ob 18:00 uri potekala otvoritev razstave umetniških del Ervina Potočnika in Grega Mastnaka.

Ervin Potočnik je celjski kipar, restavrator in slikar. Diplomiral je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je pri prof. Luju Vodopivcu končal tudi magisterij iz kiparstva. Do leta 2012 se je v glavnem ukvarjal z restavriranjem in ustvarjanjem izjemnih kipov iz železa. Od leta 2018 pa je svojo umetniško kariero posvetil slikarstvu.

O seriji razstavljenih likovnih del v Galeriji Ante Trstenjak: »Umetnost je komunikacija med vidnim in nevidnim svetom, med onstran in tu, med nadnaravnim in naravnim. Slike so vrata v metafizično dimenzijo, zato sem serijo poimenoval vrata.

Med motrenjem slik je misel usmerjena v predmet motrenja. Na neki točki gledalec postane ta predmet in se mu ponudi kakor snov, da se oblikuje po tem kar motri in s tem uvidom zaobjame vse resničnosti spozna, da so vse resničnosti on sam

Ervin Potočnik

Grega Mastnak je končal študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. V času študija je izdelal prve kratke animacije, objavil prve stripe in bil nekaj let redni zunanji sodelavec tednika Mladina. Med leti 2002 in 2009 je intenzivno delal na risani seriji Bizgeci, kot režiser, scenarist in vodja animacije. Leta 2010 je ustanovil produkcijsko hišo OZOR, zavod za gibljive slike v okviru katere nastaja nova risana serija Princ Ki-Ki-Do. Poleg ustvarjanja risanih serij je kot aktiven slikar pripravil tudi več trideset samostojnih in skupinskih razstav po celotni Sloveniji.

O Seriji razstavljenih likovnih del v Galeriji Ante Trstenjak: »Nekaj naključnih pik, črt in ploskev na platnu nepravilne, organske oblike. Nekakšno kaotično stanje sub atomskih delcev, ki še ne vedo natančno kakšna vrsta snovi, svetlobe ali energije bi postali. Počasi pa se pike, črte in ploskve sestavijo v podobe.»"Poglej, moška glava" ali "kaj je to? Nekakšen ptič?", so veseli gledalci.

Takrat je čas, da se slike obrnejo. Kar je bilo prej spodaj je zdaj zgoraj, kar je bilo prej desno je zdaj levo. Kaj se zgodi? Nič posebnega. Pike, črte in ploskve se hočeš - nočeš pač sestavijo v neko drugo, drugačno podobo

Grega Mastnak

Razstava bo na voljo za ogled do 3. maja 2022.
Vljudno vabljeni!




Več v Kultura in izobraževanje