Dijak in dijakinja GFML s svojo raziskovalno nalogo postala svetovna prvaka

Izvrstni mednarodni rezultati slovenske ekipe raziskovalcev z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer v kategoriji Environmental sciences/naravoslovnih ved.

Prlekija-on.net, torek, 12. april 2022 ob 08:14
Domen Bogdan in Tamara Kolerič sta prejela zlato medaljo in dosegla 1. mesto

Domen Bogdan in Tamara Kolerič sta prejela zlato medaljo in dosegla 1. mesto

Od 7. do 11. aprila je v Beogradu (zaradi korone sicer na daljavo) potekalo 28. mednarodno tekmovanje International Conference of Young Scientists. Tekmovanja se je udeležilo 15 držav: Belorusija, Bolgarija, Madžarska, Indija, Indonezija, Kitajska, Malezija, Romunija, Rusija, Singapur, Šrilanka, Turčija, Srbija in seveda Slovenija. Raziskovalci so tekmovali v petih kategorijah: Computer science, Environmental science, Life science, Mathematics in Physics and Engineering.

V Sloveniji so se na osnovi državnega tekmovanja Mladih raziskovalcev naprej uvrstile štiri najboljše raziskovalne naloge, ki jih je Zavod za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) izbral med prejemniki zlatega priznanja. Mednarodno tekmovanje je potekalo 5 dni. Tekmovalci so na uvodni prireditvi predstavili države iz katerih prihajajo in pri tem spoznali tudi druge kulture. V sklopu prvega tekmovalnega dela so tekmovalci imeli 10-minutno predstavitev raziskovalne naloge. Nato so odgovarjali na vprašanja komisije. V sklopu drugega dela so potekale krajše predstavitve plakatov oziroma grafičnih povzetkov.

Dijaka sta preverjala vsebnost mikroplastike v ribah porečja Mure

Rezultati vsebnosti mikroplastike v ribah porečja Mure vse popolnoma osupnili. Največ delcev so vsebovale ribe iz Krapja.


Tamara Kolerič in Domen Bogdan, dijaka 4. letnika Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, sta prejela zlato medaljo in dosegla 1. mesto. Tekmovala sta v kategoriji Environmental sciences (naravoslovne vede).

Tekmovala sta z raziskovalnim delom First Study of Microplastic Abudance in Fish (Rutilus rutilus) from the Mura River (Slovenia) - Pilotske meritve mikroplastike v ribah (Rutilus rutilus) iz porečja reke Mure (Slovenija).

94 % vseh rib je vsebovalo mikroplastične delce. Skupaj sta v 50-ih vzorcih našla 239 delcev (230 vlaken in 9 fragmentov). Njune glavne ugotovitve raziskave so bile:

  • količina mikroplastike korelira z velikostjo ribe,
  • po toku reke Mure navzdol se število fragmentov povečuje,
  • močno so prevladovala vlakna, kar dokazuje, da so gospodinjstva največji onesnaževalec voda z mikroplastiko.

Ob razglasitvi rezultatov sta dijaka povedala: »Ko sva slišala, da sva postala svetovna prvaka, nisva mogla verjeti. Bila sva presrečna. V nalogo sva vložila ogromno časa in truda, seveda pa sva zelo vesela, da sva s tem problematiko mikroplastike predstavila svetovni javnosti in tako vsaj malo pripomogla pri reševanju omenjenega problema. Seveda pa vse to ne bi bilo mogoče brez izvrstnih mentoric, dr. Marije Meznarič, profesorice biologije na GFML, in dr. Mance Kovač Viršek iz IzVRS, ki sta nama bili vseskozi v veliko pomoč

Dijaka sta svoje ugotovitve predstavila že v parlamentu, kjer sta pripomogla pri sprejetju zakona o prepovedi uporabe plastike za enkratno uporabo, bila sta na nacionalni televiziji in drugih programih, na radiih, v sklopu Inštituta za vode Republike Slovenije pa pišejo tudi mednarodni članek, ki bo objavljen v znanstveni reviji.



Več v Kultura in izobraževanje