Dijaki GFML opravljali praktično usposabljanje z delom v vrtcih na Portugalskem

V projektu Erasmus+: KA1 - Različnost nas bogati so imeli možnost spoznati razlike med programom dela v zasebnem in javnem vrtcu v tujini in le tega primerjali s programom dela v slovenskih vrtcih.

Prlekija-on.net, petek, 15. april 2022 ob 10:11
Dijaki GFML na Portugalskem

Dijaki GFML na Portugalskem

Dijaki programa predšolska vzgoja na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer so med 27. 3. 2022 in 10. 4. 2022 opravljali praktično usposabljanje z delom (PUD) v vrtcih na Portugalskem, natančneje v mestu Braga. Pri izvajanju PUD so imeli možnost spoznati razlike med programom dela v zasebnem in javnem vrtcu v tujini in le tega primerjali s programom dela v slovenskih vrtcih. Udeleženci usposabljanja so dobili potrdilo o mobilnosti Europass, katerega bodo lahko priložili kot referenco na nadaljnji karierni poti.

Vstop otrok v vrtce se na Portugalskem prične pri treh letih starosti, kar so dijaki najprej opazili. Pred to starostjo otroci obiskujejo jasli, kjer je potek dela prilagojen razvoju do treh let. Največ otrok v vrtec pride okoli 9. ure zjutraj, razlog je v tem, da se delovni čas zaposlenih na Portugalskem giblje med 9. in 17. uro. Dejavnosti so podobne kot v Sloveniji, saj se izvajajo glede na bližajoče praznike, dogodke, projekte itd.

Program dela na Portugalskem se med javnim in zasebnim vrtcem precej razlikuje. V javnem vrtcu je program precej podoben slovenskemu, medtem ko se v zasebnem vrtcu učijo brati, pisati, računati in še kaj, že pri starosti pet let.

Dijaki so v vrtcu na Portugalskem izvedli dejavnost za otroke, kjer so predstavili Slovenijo in svoj domači kraj. Prav tako so portugalske otroke naučili slovensko ljudsko pesem Ob bistrem potočku je mlin, ob tem pa so tudi zaplesali.

Dijaki GFML na Portugalskem

Seveda pa so bili tudi naši dijaki deležni kulturnega, zgodovinskega in kulinaričnega izobraževanja, saj so konec prvega tedna izkoristili za obisk Lizbone, prestolnice Portugalske. V Lizboni so obiskali predel Belem, kjer so si ogledali nekaj Unescove dediščine, se posladkali z znanimi kremnimi pitami Pastéis de Belém, se fotografirali na nabrežju reke Tejo, ponovili velika portugalska odkritja in zgodovinske osebnosti. Izlet so zaključili z ogledom romarskega središča v Fatimi, ki jih je navdušil s svojo veličino in simboliko.

Pred odhodom domov so si z dijaki uspeli ogledati še mesto Porto, ki je prav tako pod Unescovo zaščito. Mesta ločuje reka Gaia, ki je druga največja reka na Portugalskem, levi in desni breg reke povezuje šest veličastnih mostov. Z dijaki so imeli priložnost zapluti po reki s turistično ladjo in si ogledati mostove s povsem druge perspektive. V daljavi so opazili tudi Atlantski ocean, saj se reka izliva vanj. Ogledali so si še razgledni stolp v Portu, knjigarno, v kateri so nastali zametki za knjigo Harry Poter, ter tipično portugalsko jed, narejeno iz krompirja, mletih rib in sira. V centru mesta so si ogledali eno izmed najlepših železniških postaj, São Bento train station, kjer so na notranjih stenah vhodne dvorane na ploščicah naslikani prizori iz vsakdanjega življenja in bitk. Nasploh je za mesto značilno, da imajo stene prekrite s poslikanimi ploščicami.

Dan so zaključili z zadnjimi nakupi spominkov, saj so se v zgodnjih jutranjih urah poslovili od prelepega mesta Braga in se odpravili domačim v objem.

Dijaki GFML na Portugalskem

Dijaki so med usposabljanjem v tujini spoznali tudi dijake drugih držav, ki so prav tako izvajali praktično usposabljanje z delom. To so bili dijaki iz sosednje Hrvaške in Madžarske, pa tudi iz Bolgarije, Turčije, Češke ... Z nekaterimi so spletli tudi prijateljstva in težko se je bilo posloviti. Dijaki so mnenja, da bi lahko praktično izvajanje podaljšali na tri tedne, saj se dijaki in otroci v vrtcu ravno prav privadijo na drugačno kulturo in način življenja nato pa jih že čaka slovo.

"Kot spremljevalka dijakom na praktičnem usposabljanju v tujini, sem imela priložnost tudi sama senčiti v privatnem in zasebnem vrtcu. Senčenje oziroma spremljanje dejavnosti je bila zame nepozabna izkušnja za mojo poklicno pot v programu predšolska vzgoja," je dejala mag. Nina Žuman, spremljevalka na mobilnosti.

Hvala dijakom, staršem in vodstvu šole za ponujeno priložnost in zaupanje.



Več v Kultura in izobraževanje