Praznujemo peti svetovni dan čebel

Glavni namen svetovnega dne čebel je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo, v luči prehranske varnosti in globalne odprave lakote ter skrbi za okolje in biotsko raznovrstnost.

Prlekija-on.net, petek, 20. maj 2022 ob 08:12
Čebele

Čebele

V petek, 20. maja, Slovenija in z njo ves svet petič obeležuje svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) razglasila 20. decembra 2017. Glavni namen svetovnega dne čebel je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo, v luči prehranske varnosti in globalne odprave lakote ter skrbi za okolje in biotsko raznovrstnost.

Osrednja tema letošnje obeležitve svetovnega dne čebel so mladi in čebelarstvo. Slovenija, kot pobudnica razglasitve svetovnega dne čebel, želi v letošnjem letu, ko je evropsko leto mladih, pozornost nameniti mladim, ki bodo skrbniki planeta in se soočali z vedno večjimi izzivi tudi na področju preskrbe s hrano in varovanja okolja. Zato se morajo mladi zavedati tudi pomena opraševalcev, njihove zaščite ter učenja veščin čebelarjenja, ki se pomembno prenašajo iz roda v rod. Za prihodnost čebelarstva je prenos znanja izjemno pomemben. Čebelarstvo omogoča tudi nova, t.i. zelena delovna mesta, nove priložnosti čebelarskim družinam, kmetijam za razvoj čebelarskega turizma, razvoj izdelkov z dodano vrednostjo itd.

V evropskem letu mladih posebej poudarjajo pomen prenosa znanj in ozaveščanja mladih o pomenu opraševalcev, njihove zaščite in učenja veščin čebelarjenja. Slovenija že vrsto let namenja posebno pozornost ozaveščanju mladih o pomenu čebel in čebelarstva, tudi z vsakoletnim tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki ga pripravljamo s partnerji v državah po svetu. Želijo si, da bi se tudi drugod po svetu, kot v Sloveniji, povečalo zanimanje za čebelarstvo in čebelarske dejavnosti, predvsem med mladimi.

Čebele in drugi opraševalci zagotavljajo eno najpomembnejših ekosistemskih storitev, pomembnih za delovanje naravnih in kmetijskih ekosistemov, torej za pridelavo hrane in biotsko raznovrstnost. Mladi čebelarji iz vsega sveta v videu razmišljajo o nenadomestljivi vlogi čebel in poudarjajo njihovo ključno vlogo pri zanesljivi pridelavi hrane, povezanosti z naravo in ohranitvi življenja na Zemlji. Čebelarstvo jim predstavlja vir navdiha in jih pomirja ter povezuje z ostalimi čebelarji.

Obeleževanje svetovnega dneva čebel je pomembna prednostna naloga Slovenije doma in v tujini. S tem si prizadevamo za promocijo pomena čebel in divjih opraševalcev ter pozivamo h krepitvi dejavnosti za njihovo ohranjanje.

Številni dogodki v Sloveniji in po svetu

Tudi letos bodo v teh dneh potekali številni dogodki v Sloveniji in po svetu. Največji dogodek v Sloveniji bo potekal v Dolenjskih Toplicah, 19. čebelarski praznik, ki ga organizira Čebelarska zveza Slovenije in ki se ga bo udeležil tudi lanskoletni prejemnik nagrade zlata čebela prof. Lucas Alejandro Garibaldi iz Argentine.

Osrednji mednarodni dogodek organizira Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (v angleščini Food and Agriculture Organization of the United Nations FAO). Avdio vizualna konferenca bo letos posvečena pospešenemu upadanju raznolikosti opraševalcev.

Poleg omenjenih dogodkov bo v petek potekala tudi druga podelitev mednarodne nagrade zlata čebela, ki je najvišja nagrada Republike Slovenije za izjemne dosežke na področju zaščite čebel in drugih opraševalcev ter osveščanja o njihovi vlogi za človeštvo in za planet.

Številne aktivnosti in dogodke tudi letos pripravljajo diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Slovenije v tujini, ki so osrednje točke informiranja in spodbujanja tudi tuje javnosti o pomenu opraševalcev.