Slovenci v finalu evropskega prvenstva vinarjev v nogometu

Z goloma Jana Krambergerja in Gorazda Šunka je slovenskim vinarjev v polfinalu evropskega prvenstva vinskih reprezentanc na stadionu češkega prvoligaša FC Slovačko uspel preobrat proti selekciji Portugalske za uvrstitev v finale.

Prlekija-on.net, petek, 3. junij 2022 ob 15:37
Vinska reprezentanca Slovenije

Vinska reprezentanca Slovenije

V polfinalu evropskega prvenstva vinskih reprezentanc na Češkem so Slovenci z 2:1 premagali Portugalsko, v četrtek pa so v Mikulovu prisluhnili predavanjem o vplivu pitja vina na zdravje ter o posledicah klimatskih sprememb. Za našo vinsko nogometno reprezentanco bomo ponovno navijali v soboto, ko se bodo v finalu pomerili z gostitelji VINOEURO 2022, Čehi.

Z goloma Jana Krambergerja in Gorazda Šunka je slovenskim vinarjev v polfinalu evropskega prvenstva vinskih reprezentanc na stadionu češkega prvoligaša FC Slovačko uspel preobrat proti selekciji Portugalske za uvrstitev v finale. V soboto bo Slovenija branila naslov evropskih prvakov proti Čehom, ki so v polfinalu po enajstmetrovkah premagali Nemce. V četrtek so češki organizatorji za okoli 300 vinarjev in zaposlenih v panogah povezanih z vinom iz osmih držav pripravili konferenco Vino Educa.

"Presrečen sem, srce mi igra, ko vidim, kaj delajo naši fantje. Borijo se za Slovenijo in drug za drugega. Morda nimamo najboljših nogometašev na prvenstvu, imamo pa veliko srce in pravi ekipni duh. Preobrati, ki so nam uspeli, so dokaz, da se ne damo do konca. Marsikdo od spremljevalne ekipe in tistih, ki so na klopi, je ostal brez glasu, kar pomeni, da dajemo vsi vse od sebe. Čaka nas le še finale. V redu je, da so v finalu gostitelji, ker je to tudi nagrada za organizatorje. Verjamem, da bo vzdušje na stadionu primerno pomembnosti tekme," je tekmovalni del dogodka ocenil predsednik Vinske reprezentance Slovenije Danilo Steyer.

V četrtek so se vinarji družili na gradu v kraju Mikulov, kjer so v sklopu Vino Educa potekala predavanja več strokovnjakov, dogodka pa se je udeležil tudi češki minister za zdravje Vlastimil Válek. "Predavanja so bila izredno zanimiva. Med izpostavljenimi temami je bil vpliv vina na zdravje ljudi. Povedano je bilo, da ob zmernem pitju vino vpliva na višji življenjski slog ljudi in zdravju ne škodi temveč koristi. Ker se v Evropi spreminja klima, pa je bilo eno od predavanj namenjeno tej temi. Ker je v vinogradih več insektov, ki vplivajo na kakovost grozdja, je veliko raziskav narejenih v smeri, da bi na ekološki način rešiti te stvari, recimo z naravnimi predatorji, ki bi poskrbeli za naravno ravnovesje. Ves čas prvenstva pa skozi pogovore z vinarji iz osmih drugih držav spoznavamo novosti tako na tehnološkem področju kot na področju prodaje," je še povedal Steyer.

O vinski reprezentanci Slovenije

Vinska reprezentanca Slovenije oz. Društvo združenje vinarjev - Vinska reprezentanca Slovenije, kot je uradno ime, je prostovoljno, samostojno, nepridobitno združenje fizičnih oseb, vinogradnikov, vinarjev, neposrednih pridelovalcev in z vinom povezanih oseb, ki je bilo ustanovljeno leta 2008 na pobudo štajerskega vinarja Danila Steyerja, ki je vse do danes tudi predsednik društva.

Vizija združenja je dvigovanje vinske kulture in promoviranje slovenskih vin v Evropski uniji in preostalem svetu skozi odnose z javnostmi in z dobrodelnimi športnimi dogodki na nacionalnem in mednarodnem nivoju.  V 12 letih delovanja je število članov naraslo na več kot 80 oseb iz vse Slovenije - več o članih v nadaljevanju. Uradna spletna stran: https://www.vinskareprezentanca.si/

Vinska reprezentanca Slovenije je prvič postala evropski prvak leta 2011 na prvem prvenstvu na Madžarskem. Leta 2012 je suvereno ubranila naslov v Avstriji, s 3:0 je v finalu premagala gostitelje, s tretjega EP-ja leta 2014 v Švici pa se je vrnila s četrtim mestom. Reprezentanca Slovenije si je naslov prvaka ponovno priigrala na evropskem prvenstvu leta 2016 v Meinzu (v Nemčiji) in ga uspešno obranila tudi na domačih tleh, ko je Slovenija leta 2018 gostila VINO EURO. S končnim izidom 3:2 so leta 2018 na soboški Fazanariji ugnali Nemčijo.

Slovenske barve na VINO EURO 2022 zastopajo:
Matej Leber-Vračko (kapetan) - Opok 27 by Leber-Vračko
Matej Vračko - Vina Vračko
Erazem Kos (vratar) - Vina Kos
Miha Dajčman - Večer, Vinska klet Na bregi
Mitja Žugelj - Trsnica Žugelj
Jure Veber - Jurana d.o.o.
Tomaž Ščurek - Vina Ščurek
Nejc Ščurek - Vina Ščurek
Mitja Sobočan - Gostišče Sobočan
Klemen Konrad - Konrad Wines
Adam Valdhuber - Vino Valdhuber
Gregor Iršič - Gostišče Iršič
Anže Podgoršek - Špančeva zidanica
Andrej Škof - Vina Škof
Primož Kugler - Vino Kugler
Miha Ritonja - Vinska klet Žaren, Albiana
Robi Senekovič - Vino Mak
Timi Kaloh - Vina Kaloh
Tomaž Domenis - Doal
Gorazd Šunko
Tomaž Avguštin - Vina Avguštin
Jan Kramberger - Gostišče Eder Sv. Ana
Bojan Kitel

Predsednik: Danilo Steyer - Vina Steyer
Podpredsednik: Stojan Ščurek - Vina Ščurek
Selektor: Robi Fišer - Pomurski Sejem
Pomočniki: Marko Toplak, Turistična kmetija Toplak, Matej Hlebec, Turistična kmetija Hlebec, Borut Prapotnik - vino Prapotnik-Čurin,
Fizioterapevt: Anton Hladnik
Predstavnik ekipe: Bogdan Šuput - JAKO Slovenija



Več v Šport