Ljutomer bo z 18. Grossmannom dobil Prleški pločnik slavnih

Letos v Ljutomer prihaja vrsta zanimivih gostov, najbolj pa se veselijo obeh častnih, igralca Roberta Englunda in režiserja Jacka Sholderja.

Prlekija-on.net, sreda, 6. julij 2022 ob 11:09
Grossmannov festival

Grossmannov festival

Grossmann se vrača na polno. Polnokrven in polnoleten. Letos v znamenju Freddyja Kruegerja. Na 18. festivalsko edicijo namreč prihajata častna gosta Robert Englund in Jack Sholder.

Kot že zadnji dve festivalski izdaji tudi letošnjo pričenjajo v Ormožu v soboto, 9. julija, nato pa se eden najbolj zanimivih filmskih festivalov v tem delu Evrope, posvečen žanrskemu filmu 12. julija seli v izvorno mesto - Ljutomer. Letošnji filmski program prinaša 5 celovečercev, ki se bodo potegovali za glavno nagrado Hudi maček, 7 glasbenih dokumentarcev, potegovali se bodo za Hrupnega mačka, 25 kratkih filmov pa bo razvrščenih v dve sekciji: Slakov hudi maček in Méliès d'argent. Poleg tega bo nanesel še 18 aktualnih žanrskih filmov izven tekmovalnega programa, retrospektivo korejskega žanrskega filma, retrospektivi, posvečeni glavnima gostoma ter Začarani kino s programom za otroke in mladino.

Letos v Ljutomer prihaja vrsta zanimivih gostov, najbolj pa se veselijo obeh častnih, igralca Roberta Englunda in režiserja Jacka Sholderja.

Robert Englund je z likom Freddyja Kruegerja ustvaril eno največjih ikon grozljivega filma. Freddyja lahko mirno postavimo ob bok klasičnim filmskim pošastim, kot sta fantom iz opere ali Frankensteinova pošast. Postal je globalni pop kulturni fenomen. Nočno moro v ulici brestov (1984) je leta 2021 ameriška Kongresna knjižnica izbrala za ohranitev v okviru Narodnega filmskega registra zaradi njene »kulturne, zgodovinske ali estetske vrednosti.« Englund je poleg tega igral še v več kot 70 celovečercih in več TV serijah, trenutno pa ga lahko spremljate v zadnji sezoni The Stranger Things.

Jack Sholder se je med velikane žanrskega filma vpisal že s prvencem Alone in the Dark (1982), v katerem blestijo Jack Palance, Donald Pleasence in Martin Landau. Sledilo je prvo in najbolj transgresivno nadaljevanje v filmski seriji o Freddyju Kruegerju, Maščevanje v Ulici Brestov (1985). S svojim najbolj znanim filmom Skrivač (The Hidden, 1987) pa je poskrbel za enega najbolj edinstvenih spojev znanstvene fantastike in policijskega trilerja.

Obema gostoma bodo posvetili filmske retrospektive, z njima opravili javne razgovore, ter jima na zaključni prireditvi podelili častne festivalske nagrade. Jack Sholder bo tudi predsedoval žiriji za najboljši celovečerni film.

Filmski program bo postregel še s posebnim poklonom stoti obletnici filma Nosferatu.

Poleg filmskega programa pa se letos vračajo tudi z bogatim spremljevalnim programom in delavnicami, na katerih udeleženci pridobivajo znanja, ki jih je v Sloveniji težko pridobiti, ter ustvarjalnimi delavnicami za otroke - Zombarije, na katerih se bodo urili v izdelovanju stripa, risanju, poslikavah mask, poslušali zgodbe ... in se pripravljali na znamenito zombi povorko.

Ljutomer bo dobil Prleški pločnik slavnih

Ljutomer bo z 18. Grossmannom dobil Prleški pločnik slavnih, na katerem bo zasijalo 10 zvezd z imeni slavnih, ki so obiskali Ljutomer (Fritz Lang, Roger Corman, Ruggero Deodato, José Mojica Marins, Sir Christopher Lee, Menahem Golan, Enzo G. Castellari, Franco Nero, Udo Kier, Gary Sherman), 11 pa bodo razgrnili Robertu Englundu, ki bo slovesnosti, 12. julija, tudi prisostvoval.

Letos predstavljajo posebni spremljevalni zabavni program pod skupnim naslovom Nočna mora v Ulici trte. Tam vas pričakujejo 1. Grossmannov fantastični dvoboj - vinarji proti kraft pivovarjem.

V vsem svojem sijaju se na ulice Ljutomera vrača tudi znameniti Marš zombijev, ki jo bo letos pospremil Zombi marching band (Pihalni orkester Ljutomer, ki letos praznuje 100 let). Vabljeni na 18. izdajo Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina!



Več v Glasba in film