Leščečki so zaigrali, zapeli in zaplesali na Trgu Slavka Osterca v Veržeju

Glasbeni sestav Leščeček je pod vodstvom Davida Luknera, s podporo Vokalne in Folklorne skupine Leščeček, že drugo leto zapored pripravil pevsko-plesni glasbeni večer pod kostanji.

Prlekija-on.net, sreda, 6. julij 2022 ob 19:13
Zaigrajmo in zapojmo pod kostanji

Zaigrajmo in zapojmo pod kostanji

V soboto, 2. julija, je na Trgu Slavka Osterca v Veržeju vladalo prijetno poletno vzdušje. Glasbeni sestav Leščeček je pod vodstvom Davida Luknera, s podporo Vokalne in Folklorne skupine Leščeček, že drugo leto zapored pripravil pevsko-plesni glasbeni večer pod kostanji.

Leščečki so letošnji program zastavili kot popotovanje po ljudskem izročilu slovenskih pokrajin. Gledalcem in poslušalcem so tako približali ljudske pesmi in plese Prekmurja, Koroške, Bele krajine in Rezije. Največ pa je bilo seveda prisotnega prleške ljudske pesmi.

V soboto so se prvič na odru predstavili tudi njihovi najmlajši Leščečki, potomci aktivnih Leščečkov. Na njihov prvi nepozabni nastop jih je odlično pripravila Mateja Žalik Rus. Zapeli so pesmici Prav lepo je res na deželi in Pesem od kovača. Verjamemo, da te nadobudneže čaka še veliko plesnih, pevskih in prijateljskih trenutkov, ki vežejo vse Leščečke.

Na koncertu so se predstavili tudi gosti iz Hrvaške, Tamburaški sestav KUD Petrijanec, z vokalistkama Bernardico Bačan in Laro Vuković. Sodelujejo na mnogih manifestacijah, ki gojijo tradicijo, velikokrat pa s svojimi tamburicami spremljajo različne zbore in druge kulturne ustvarjalce. Deluje pod vodstvom gospoda Franja Plantaka, ki je s svojimi izkušnjami, znanjem in izrazito profesionalnim pristopom dvignil kvaliteto skupine, a obdržal tradicijo Petrijanske tamburice. Ob tamburaški skupini sta se predstavili tudi vokalistki Lara Vuković in Bernardica Bačan. Slednja na pevskih mednarodnih tekmovanjih osvaja visoke nagrade. Medtem ko je Lara Vuković glavni vokal varaždinskega rock banda Timeless in skorajšnja članica komornega sestava (okteta) Glasbene šole v Varaždinu.

Obiskovalci so s številčnim obiskom pokazali, da še vedno radi prisluhnejo domači pesmi in se poveselijo ob plesnih korakih folklornikov. Polni vtisov prečudovitega večera že komaj čakamo na njihov naslednji nastop.

Foto: Marko Suhoveršnik




Več v Kultura in izobraževanje