Kako poskrbeti za varnost na motorju?

Nikakor nočemo in ne moremo zanikati, da motorji ponujajo neskončen vir sprostitve in občutka svobode ter enega izmed najbolj priljubljenih prevoznih sredstev! Je pa tudi res, da je vožnja z motorjem bolj tvegana kot vožnja z avtomobilom.

Oglasno sporočilo, četrtek, 14. julij 2022 ob 08:13
Varnost na motorju

Varnost na motorju

Obstaja veliko predanih voznikov, ki se znajo izogniti nesrečam in uživajo na svojih jeklenih konjičkih brez nesreč - vendar njihov uspeh izhaja iz upoštevanja osnovnih praks glede varnosti motorjev. Če želite zagotoviti, da ostanete na varni strani vožnje, je tukaj nekaj načinov, kako priti od točke A do točke B brez težav.

Pripravite se na vožnjo

V nasprotju s splošnim prepričanjem, ko se usedete na motor, ni pomembno, da ste oblečeni po zadnjih modnih smernicah. Ne glede na to, kako vroče je zunaj, kratke hlače, majica s kratkimi rokavi in ​​sandali niso primerna oprema za motor. Tudi kavbojke zagotavljajo le minimalno zaščito pred poškodbami, zato se je potrebno odločiti za izjemno zaščito z usnjenimi ali ojačanimi jaknami, hlačami in škornji.

Varnost na motorju

Očala so obvezna, če imate odprto čelado, za zaščito rok pa vedno nosite rokavice. V toplem vremenu pa priporočamo posebej oblikovano opremo, ki je namenjena prezračevanju in hlajenju. Samoumevno pa je, da nikoli ne vozite motorja brez čelade.

Ostanite v coni udobja

Spoznajte svoje sposobnosti in se prepričajte, da niti vaša izbrana pot niti motor ne bosta več kot zmorete. Vaš motor vam mora ustrezati; to pomeni, da morajo vaša stopala, ko sedite, počivati ​​ravno na tleh - brez prstov. In če se vam zdi vaše motorno kolo pretežko, potem verjetno tudi je in bi bilo smiselno razmisliti o menjavi.

Zlahka morate zajahati in sestopili z motorja, krmilo in upravljalni elementi pa morajo biti lahko dosegljivi. Bolj kot poznate svojo pot, lažje se boste osredotočili na varnost. V kolikor poti ne poznate morate temu primerno upoštevati hitrost vožnje. In če vozite s skupino, se ne trudite, da bi ostali v koraku s skupino - vedno vozite v svoji coni udobja in ne v njihovi.

Preglejte svoj motor

Preden se odpravite na pot, dobro preglejte motor. Stvari, ki jih morate preveriti vsakič, ko se usedete na motocikel, vključujejo tlak v pnevmatikah, ogledala in luči.

Varnost na motorju

Poskrbeti morate tudi za redno nego in vzdrževanje. Ne odlašajte s popravljanjem nečesa, kar potrebuje pozornost, opravite vsa priporočena redna vzdrževanja, vključno z menjavo olja, nastavitvami verige in vzmetenja, ter spremljajte obrabo zavornih ploščic in pnevmatik.

Uporabite glavo

Čeprav so ogledala tam z razlogom, se ne morete zanašati samo na njih, da bodo vedela, kaj je v vašem neposrednem prostoru. Če želite ohraniti zavedanje o svoji okolici in svojem položaju v odnosu do tistih okoli vas, morate uporabiti svojo glavo.

Izkušeni motoristi vedo, da je med zavijanjem med ovinki pomembno, da imate glavo in oči pokonci in da je najvarnejši način menjave voznega pasu ta, da se dejansko obrnete ter pogledate čez ramo, da se prepričate ali lahko brez težav zamenjate pas. S tem boste dobili tudi občutek, ali so drugi vozniki pozorni na vas.

Kot motorist morate biti pozorni na cesto, po kateri se vozite. Bodite previdni pri zapeljevanju v ovinke; bodite pozorni na morebiten makadam ali druge nestabilne razmere na cesti. Bodite previdni tudi pri prečkanju železniških tirov, saj so lahko spolzki, enako pa velja tudi za bele črte na cesti.

Varnost na motorju

Ena največjih nevarnosti za motorista je ta, da se usede na motor v napačnem stanju duha - jezna, zaspana ali raztresena vožnja je lahko recept za katastrofo. Ne pozabite, ko ste na motorju, ste na koncu edini na cesti, ki skrbi za vas. Če so vaše misli in čustva kjerkoli drugje kot na cesti pred vami, ste dovzetni za začetniške napake, ki se lahko končajo s trkom, poškodbami ali še s čim hujšim.

Preverite vremensko napoved

Vreme je običajna ovira za popolne vozne razmere in nevarnosti mokrih ali poledenelih cest se povečajo, ko ste na dveh kolesih. Ne samo, da imate polovico stabilnosti avtomobila, ampak pomanjkanje vetrobranskega stekla in izpostavljenost vašega telesa močnemu dežju povečujeta to tveganje.

Pomanjkanje vidljivosti je voznikova najhujša nočna mora in dokler vas na motorju ne ujame dež, ne boste nikoli razumeli, kako zelo lahko boli, če vas obdajajo dežne kaplje s hitrostjo 50 ali celo 30 km na uro.

Poskrbite, da vam bo udobno potovati tudi v paru

Vendar se morate prepričati, da se počutite udobno s sopotnikom in se tudi prepričati, da vaš sopotnik ve, kako narediti svoj del, da bo vožnja ostala varna in prijetna. Najpomembnejša stvar je, da ima vaš sopotnik pravo opremo. Tako kot vi, tudi sopotnik potrebuje čelado, zaščitno obleko in primerne čevlje. Prav tako se morate prepričati, da vedo, kaj storiti, ko zavijete v ovinek in ko se morate ustaviti.

Varnost na motorju

Motocikli so pogosto spregledani ali obravnavani kot drugorazredni državljani ceste. Kot motorist imate možnost, da pomagate narediti to drugače. Ko ste na poti, vedno vozite v skladu z vsemi pravili in bodite zgled drugim.

Ko je vse povedano in storjeno, se vse skrči na naslednje: nosite svojo opremo, poznajte svoj motor in svoje sposobnosti. Ne morete nadzorovati svojega okolja, lahko pa nadzorujete, kako se nanj odzivate.



Več v Kultura in izobraževanje