Na 59. Prazniku žetve na Polenšaku predstavili žetev na starodobni način

Prikazali so, kako je nekoč potekala žetev v Prlekiji. Na mlatvi so trešmašin gnali dva župana, poslanec in njegova žena.

Ivan Trunk, torek, 26. julij 2022 ob 10:51
59. praznik žetve na Polenšaku

59. praznik žetve na Polenšaku

Drugi dan prznovanja Praznika žetve na Polenšaku, ki ga prireja Turistično društvo Polenšak in ki je potekalo v nedeljo, 17. julija, so pripravili veliko zanimivih dogodkov. Ob 12. uri so pričeli z animacijo za otroke, priredili so različne zabavne igre za otroke, potem pa so nastopili še otroški pevski zbor, pevci in harmonikaši.

Osrednja prireditev z prikazom žetve se je pričela ob 15. uri z nastopom Pihalne godbe občine Dornava, sledili so pozdravi in nagovori gostov. Najprej je zbrane pozdravil in nagovoril Franc Kukovec, predsednik Turističnega društva, sledili so še Janko Merc, župan občine Dornava, Danijel Vrbnjak, župan občine Ormož in Jožef Lenart, poslanec DZ. Po nagovorih pa se je pričel prikaz žetve kot je bilo v starih časih, ko še ni bili kombajnov. Najprej so se predstavili klepači srpov, ker topi srp pač ne reže, zato ga je treba sklepati in nabrusiti, ob tem jih je spremljal ljudski godec Viktor Munda, brez njega ne mine nobena žetev. Ponovno so nastopili godbeniki Pihalne godbe občine Dornava, nato pa se je vsa prireditev preselila iz šotora na njivo.

59. praznik žetve na Polenšaku

Praznik žetve na Polenšaku zaključili z veselico


Najprej so nastopile žanjice, katere so se z lojtrnim vozom na konjsko vprego odpeljale na njivo in pričele žeti pšenico s srpi. Letos so bile žanjice iz TD Polenšak, prišle pa so jim pomagat še žanjice iz Društva gospodinj Juršinci in Kmečke žene iz Dornave. Ob žetvi s srpi so še predstavili žetev z navadno koso, prirejeno za žetev pšenice in to delo je že potekalo hitreje. Na tej žetvi so nastopili otroci, ki so kot nekoč kmečki otroci tudi pobirali klaske. Na koncu žetve sta gospodinja in gospodar prinesla kmečko južino na njivo, da sta postregla žanjice in ostale težake.

Po žetvi so pšenico naložili na lojtrni voz, katerega so vlekli konji in so pšenico pripeljali na gumlo, to je bil prostor, kjer se je nekoč mlatila pšenica. Pšenico so najprej mlatili s cepmi, to delo so delali stoletja dokler niso pričeli izdelovati trešmašinov in so ga v začetku poganjali ročno. Pri tem stroju trešmašinu so bili potrebni štirje močni moški, ki so gnali ta trešmašin in je bilo to zelo težko delo, zato so izumili gepl, katerega so poganjali konji in ta je preko prenosov poganjal ta trešmašin. Pozneje so pa se pojavile mlatilnice, najprej na parni pogon, pozneje jih je poganjal traktor ali pa elektromotor in te mlatilnice so opravile že vso delo, to je bilo mletje snopja in ločevanje zrnja od plev. Pred tem so za ločevanje plev od zrnja uporabljali še vejalnik ali bintmlin, kot so po domače rekli v Prlekiji. Na Polenšaku so na mlatvi trešmašin gnali oba župana, poslanec Lenart in njegova žena. Vse to je bilo prikazano na mlatvi na Prazniku žetve in na koncu so prikazali še mletje pšenice na žrmlje na ročni pogon.

Na zaključku osrednje prireditve so nastopili člani folklorne skupine iz Podgorcev, ki so prikazali prekmurske plese. Po osrednji prireditvi se je pričela velika veselica, kjer so nastopili trije ansambli. Prvo je nastopil mlad ansambel Slovenjegoriški muzikanti, ki prihaja iz okolice Svetega Jurija ob Ščavnici, za njimi je nastopil ansambel Vzrock, to so sami mladi fantje stari med 19 do 22 let, ki prihajajo iz okolice Novega mesta in je to bil njihov prvi nastop v naših koncih, na koncu pa je nastopil že dobro poznan ansambel Opoj.

Praznik žetve na Polenšaku zahteva veliko dela tudi od članov TD Polenšak, gospodinje pri TD so dva dni pekle že zelo priljubljene Polenske gibanice in so jih spet spekle in prodale čez 700. Ostali člani pa so stregli pijačo na šankih in pa med gosti v šotoru, za mesne jedi iz žara pa so dva dni pripravljali in stregli zaposleni v mesariji Valenko iz Dornave.

Drugo leto bodo pri TD Polenšak praznovali že 60. Praznik žetve z razstavo kruha in pogač zato bo ta praznik nekaj izjemnega in vas pri TD Polenšak že zdaj vabijo, da se tega praznika udeležite v čim večjem številu.

59. praznik žetve na Polenšaku

Na Polenšaku pripravili že 59. praznik žetve z razstavo kruha in pogač




Več v Kultura in izobraževanje