Ljutomer je gostil zanimiv literarni večer ob zvokih cimbal

Pisateljica Janja Magdič in cimbalist Andi Sobočan sta poskrbela za literarni večer v prostorih slaščičarne Flo Cukeraj.

Prlekija-on.net, petek, 12. avgust 2022 ob 10:12
Literarni večer z Janjo Magdič

Literarni večer z Janjo Magdič

Občina Ljutomer je svoj 66. občinski praznik, ki je potekal minule dni, praznovala pod sloganom Leto prleških vrednot in vinske kulture. V tem času so se odvijale številne kulturne, športne in druge dejavnosti na območju občine, od odprtja različnih objektov, tradicionalnega Prleškega sejma do slavnostne prireditve ob 66. prazniku Občine Ljutomer s podelitvijo nagrad in priznanj... V sklopu tega praznovanja je občina Ljutomer z literarnim večerom v prostorih slaščičarne Flo Cukeraj gostila Janjo Magdič, nekdanjo ljutomersko občanko, ki se je nato preselila v Prekmurje, ob nežnih zvokih cimbal odličnega cimbalista Andija Sobočana.

Na prireditvi, katero je povezovala upokojena učiteljica Ivanka Tompa, so pesmi iz pesniške zbirke Drobtinice sreče interpretirali: Mira Azzeh, Marjan Kardinar in avtorica Janja Magdič. Zbirka zajema tri sklope: Drobtinice sreče, Spoznanja in Življenje so zgodbe. Ker je slogan občine Leto prleških vrednot in vinske kulture je zadnji del večera potekal ob branju pesmi v prleščini, ki jih je prav na to temo zapisala avtorica, saj sama izvira iz Prlekije. Ena izmed pesmi je z naslovom Prleške vrednote so prleške dobrote, namenjena občini ob 66. občinskem prazniku.

Organizator večera je ob podpori Občine Ljutomer bila Splošna knjižnica Ljutomer in slaščičarna Flo Cukeraj. Prisotne je na večeru pozdravila Vesna Laissani, direktorica knjižnice, v zaključku večera se je mag. Olga Karba, županja Občine Ljutomer zahvalila avtorici za poseben večer, ter pesem namenjeno občini ob praznovanju. Še posebej je poudarila, da v tem čudnem času ljudje še kako rabimo toplo besedo, prijaznost in druženje. Besede zahvale je izrekla tudi vodja slaščičarne Flo Cukeraj. Avtorica Janja je bila še posebej vesela, da so se poleg številnih domačinov prireditve udeležili tudi nekateri gostje, kot so: pisatelj in urednik Titan Felix, duhovnika Izidor Veleberi in Karel Bedernjak, njen brat Marjan Kardinar, sicer župan občine Dobrovnik, Rozina Nemec, vodja JSKD OI Lendava in podžupanja občine Lendava ter drugi.

Čudovit večer, kot se spodbi, se je končal ob prijetnem druženju, kjer ni manjkalo prleško-prekmurskih dobrot in dobre vinske kapljice.

PRLEŠKE VREDNOTE SO PRLEŠKE DOBROTE

Prleške vrednote
so prleške dobrote.
Tü je prvi slovenski tabor bija,
pa Miklošič se je rodija.

Prleške vrednote
so prleške dobrote.
Še drügi veki so od tü lidje bili
ka za Prlekijo so se brigali.

Prleške vrednote
so prleške dobrote.
Tü Jeruzalemske so gorice,
tan pa Bonovske toplice.

Prleške vrednote
so prleške dobrote.
Dobra vola pri vsakši hiši je,
pa pridni delovni lidje.

Prleške vrednote
so prleške dobrote.
Če Prlek te gosti,
dumu te včasih ne pisti.

Prleške vrednote
so prleške dobrote.
Po Ameriki prleški golob je leta,
te pa nagrodo je dobja.

Prleške vrednote
so prleške dobrote.
Tü svetovni so kasači,
pa gvišno najbojši jahači.

Prleške vrednote
so prleške dobrote.
Kvasenice, kropci, poštržjače,
to je prleško - to je naše.

Prleške vrednote
so prleške dobrote.
Žgojki, špricer, meso s tünke,
to ti v Prlekiji resen paše.

Vse to, pa še marsikej več so prleške vrednote
in domoče prleške dobrote.
Nekaj jih zaj na mizi mote,
zato včasih dumu ne hote.



Več v Kultura in izobraževanje