Na Bogračfestu bograč kuhalo 63 ekip

Zmagovalni bograč Bogračfesta 2022 skuhala ekipa podjetja Filc. Drugo mesto je osvojilo podjetje Eko park d.o.o. Lendava, tretji pa so bili mojstri bograča iz Thermal Resort Lendava. Komisija je skupno podelila 12 zlatih priznanj.

Prlekija-on.net, sobota, 27. avgust 2022 ob 21:53
Bogračfest 2022

Bogračfest 2022

V Lendavi se je v soboto odvilo največje tekmovanje v kuhanju bograča v Sloveniji, Bogračfest 2022, ki poteka pod okriljem Festivala Vinarium. Na tekmovališču v skupni dolžini 700 metrov se je letos pomerilo 63 ekip, ki so se potegovale za naziv mojstra bograča in za najlepše urejeno tekmovališče. Najboljši bograč je po oceni komisije skuhala ekipa Filc, za najlepše urejeno tekmovališče pa so razglasili ekipo ZKMN Lendava. Festival Vinarium, ki se letos odvija od 26. avgusta do 4. septembra, in ponuja številne kulturno-kulinarično obarvane dogodke, bo naslednjo soboto sklenila 43. Lendavska trgatev.

Strokovna komisija, ki je tudi letos delovala pod taktirko Zdenke Tompa, je za najboljši bograč ocenila tistega, ki so ga skuhali stari znanci Bogračfesta, ekipa Filc. V petnajstih letih, odkar sodelujejo na festivalu, so prvič postali mojstri bograča. »Kaj je naša skrivnost? Skrivnost je v dobri ekipi, dobrem vzdušju in pa srčnosti kuhanja. Veselimo se prvega mesta, velikokrat smo bili drugi in tretji, tudi četrti, končno se nam je nasmehnila pa ta sreča.« je povedala Mojca Dolinar, predsednica sindikata podjetja Filc.

Drugo mesto je osvojilo podjetje Eko park d.o.o. Lendava, tretji pa so bili mojstri bograča iz Thermal Resort Lendava. Komisija je skupno podelila 12 zlatih priznanj.

Podžupan v funkciji župana Ivan Koncut: Bogračfest 2022 začinjen z dobro voljo

Dogajanje v starem mestnem jedru se je začelo že zgodaj zjutraj, ko so ekipe pridno krasile in pripravljale svoje tekmovališče, ter pripravljale sestavine za najokusnejši bograč. Ob 12. uri je podžupan v funkciji župana Občine Lendava, Ivan Koncut pozdravil vse zbrane in zagnal gasilsko sireno ter z njenim zvokom dal znak za pričetek tekmovanja.

»Zelo veseli smo, da se počasi spet vračamo v čase pred covidom, da je festival spet v starih okvirjih in lahko gostimo tudi ekipe iz drugih držav; iz Srbije, Hrvaške in Madžarske.« Ob tem je podžupan tekmovalnim ekipam zaželel dobrodošlico v svetovni prestolnici bograča in uspešno kuhanje, začinjeno z obilico dobre volje.

Bogračfest sinonim za največjo kulinarično prireditev v Sloveniji

Letos celotna organizacija Festivala Vinarium poteka pod okriljem Zavoda za turizem in razvoj Lendava v sodelovanju s ključnimi organizacijami v občini Lendava. Direktorica Martina Bukovec je izpostavila, da gre za največji kulinarični dogodek v Sloveniji: »Bogračfest je sinonim za največjo kulinarično prireditev daleč naokrog, upam si trditi tudi v celotni Sloveniji. Zelo smo ponosni, da je danes tukaj sodelovalo lepo število ekip, nekaj čez 60, kar je zadovoljiva številka glede na razmere, ki smo jim bili priča organizatorji prireditev v preteklosti. Prav ponosni smo, da nam uspe takšno prireditev pripraviti v osrčju Lendave, ob vznožju Lendavskih goric in jo speljati vse do konca

Bogračfest je skozi ves dan skupaj z večernim delom pritegnil številne obiskovalce, ki so lahko občudovali kuharje pri delu na ulici ter se udeležili spremljevalnega programa.

MasterChef Luka Novak: Skrivnost bo obdržal zase

Na tokratnem Bogračfestu je sodeloval tudi aktualni zmagovalec oddaje MasterChef Luka Novak, ki se je z veseljem odzval povabilu organizatorjev in sprejel izziv, saj je bograč tokrat kuhal prvič. »Danes se kuhanja bograča lotevam prvič in vsi govorijo o nekih skrivnih sestavinah. Te sem moral jaz naštudirati sam, saj sem vedel, da mi tukaj tega nihče ne bo izdal. Konec koncev je to tekmovanje. Tudi jaz imam pripravljenih par svojih skritih sestavin in če mi slučajno uspe pripraviti res dober bograč, mislim, da tudi jaz ne bom povedal, kaj sem dal noter

Zadnja sobota v avgustu ni ponudila le pristnega vzdušja ob dišečih kotlih, pač pa tudi pestro celodnevno dogajanje s spremljevalnim programom za otroke s sladko ulico, zabavo na mestnem odru, veliko možnosti za fotografiranje na spominskih foto kotičkih in ob tekmovališčih, kulinarično ulico ter večernim koncertnim dogajanjem. Na celodnevnem dogajanju v starem mestnem jedru je za zabavo skrbel Duo Halicanum, zaključil pa ga je koncert Tanje Žagar na prireditvenem prostoru pri hotelu Cubiss.

Letos že 43. izvedba Lendavske trgatve

Festival Vinarium bo v naslednjem tednu še v znamenju etno večerov, koncertov, večera lendavskega vina, praznovanju 7. rojstnega dneva stolpa Vinarium... Eno izmed sklepnih dejanje letošnjega festivala v soboto, 3. septembra, Lendavska trgatev, ki prav letos praznuje že svojo 43. obletnico; gre za eno največjih etnoloških prireditev v Sloveniji, praznik vinogradnikov, ki postreže s tradicionalno povorko ter zabavno glasbenim programom pozno v noč. Več o prihajajočih dogodkih najdete na spletni strani.



Več v Družabno