V akciji podarjanja knjig na novih policah v vseh prleških izobraževalnih ustanovah zaživelo 1.794 knjig

Slovenske splošne knjižnice med 14. in 18. novembrom obeležujemo svoj jubilejni teden, v katerem z različnimi prireditvami širijo bralno kulturo, nagovarjajo svoje člane, k vpisu pa vabijo tudi nove obiskovalce.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 21. november 2022 ob 17:29
Teden splošnih knjižnic

Teden splošnih knjižnic

Slovenske splošne knjižnice med 14. in 18. novembrom obeležujemo svoj jubilejni teden, v katerem z različnimi prireditvami širimo bralno kulturo, nagovarjamo svoje člane, k vpisu pa vabimo tudi nove obiskovalce.

Rdeča nit letošnjega tedna je povabilo Izvolite (v) knjižnico, naša knjižnica Ljutomer pa ga je posvetila darovanju. Zaradi permanentne prostorske stiske mladinskega oddelka smo knjige, ki so do sedaj večinoma počivale v skladišču, darovali knjižnicam v vrtcih, osnovnih šolah in tudi gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer, kjer oddelku za predšolsko vzgojo primanjkuje knjižnih slovenskih in tujih izdaj.

Darovali smo knjige, ki jih je naša knjižnica nabavila v časih, ko je bila knjižna produkcija mladinske literature napram danes dokaj nizka in je knjižnica z dodeljenim denarjem Ministrstva za kulturo in ustanoviteljice Občine Ljutomer lahko poskrbela za večje število izvodov posameznih naslovov. Danes je nabavna slika povsem drugačna in zelo pereča, še posebej v podobnih knjižnicah kot je naša ljutomerska.

V pičlih 3 tednih so se v našem skladišču zvrstile prav vse zgoraj omenjene ustanove. Knjig so bile izjemno vesele, saj so lahko svoje knjižnice dopolnile in obogatile. Kljub programskim potrebam (bralne značke, razna tekmovanja itd.) se vse pogosteje tudi oni srečujejo s finančnim in posledično knjižnim primanjkljajem.

Akcija podarjevanja knjig se že skoraj zaključuje, do danes pa je na novih policah v vseh prleških izobraževalnih ustanovah zaživelo 1.794 knjig.

Obdarovanja pa prejema tudi naša knjižnica, saj nas naši bralci nenehno razveseljujejo s svojimi knjigami. Usmerimo jih na naše knjižne police, v knjigobežnice, najdragocenejše izdaje pa v domoznanski oddelek, kjer hranimo raritete in bibliofilske izdaje. Letos novembra nam je g. Gorazd Tribnik podaril originalno zbirko Cankarjevih zbranih del v 20. knjigah, ki je izhajala v obdobju 1925-1936, za kar smo mu iskreno hvaležni.

Jasna Branka Staman, samostojna bibl. sodelavka Splošne knjižnice Ljutomer



Več v Kultura in izobraževanje