Za vse, ki vas mučijo krhki in lomljivi nohti

Oglasno sporočilo, ponedeljek, 21. november 2022 ob 18:50
Plastenje nohtov

Plastenje nohtov

Ali veste, da lahko nohti povedo marsikaj o vas? Ob prvem stisku roke ali vaših kretnjah bodo nohti težko ostali neopaženi, zato je pomembno, kako skrbite zanje. Niso pa lepi nohti pomembni samo zaradi estetike.

Njihov slab izgled, krhkost in lomljivost lahko marsikaj povedo tudi o vašem zdravju. V nadaljevanju preberite, zakaj se lomijo nohti, kaj so največkrat vzroki za cepljenje in plastenje nohtov ter kaj lahko storite sami, da izboljšate njihovo zdravje.

Kaj morate vedeti o nohtih?

Nohti so sestavljeni iz plasti keratina. Zdravi nohti imajo gladko površino, so enakomerne barve in debeline, niso obarvani, so brez lis in kakšnih drugih nepravilnosti. Oblike nohtov se lahko razlikujejo od posameznika do posameznika. Žal pa nimajo vsi sreče s močnimi in zdravimi nohti. Med najpogostejšimi težavami so lomljenje, krhkost, cepljenje nohtov, vzrok za težave pa največkrat tiči v prehrani.

Lomljivi in krhki nohti

Krhki in lomljivi nohti so največkrat pokazatelj pomanjkanja hranilnih snovi v telesu. V kolikor se vam nohti velikokrat nepričakovano zlomijo, poskusite uživati čim bolj raznoliko in lokalno hrano, bogato z beljakovinami, vitamini A, B, C in E ter minerali, kot so magnezij, kalcij, cink in železo. Uživajte tudi dovolj tekočin, izogibajte pa se vlagi in stresu ter poskrbite za ustrezno nego. Lomljivih nohtov ne strizite s škarjicami, temveč jih oblikujte s pilico in utrdite z utrjevalci.

Lomljivi nohti

Cepljenje nohtov

Med pogostimi vzroki za cepljenje nohtov je tudi pogosto lakiranje nohtov, ki povzroči mehanske poškodbe vrhnje plasti. Cepljenje oz. plastenje nohtov največkrat nastane zaradi prepogoste izpostavljenosti nohtom vlagi, na primer pri pogostem umivanju rok ali pri pomivanju posode. Lahko pa cepljenje nohtov pomeni tudi, da vašemu telesu manjka vitamina A in B, mangana ali opozarja na težave pri delovanju ščitnice. Pustite vašim nohtom, da nekaj časa zadihajo, brez manikure, pri pomivanju posode pa uporabljajte rokavice.

Glivice na nohtih

Kako pride do glivične okužbe? Glivice na nohtih prepoznamo po rumeno ali belo obarvanem nohtu. Pogosteje se pojavijo na nohtih na nogah in niso posledica slabe higiene temveč največkrat glivične okužbe. V izogib glivicam na nohtih sta ključna predvsem uporaba natikačev na javnih površinah (bazen, savna) ter zračna obutev, v kateri se stopala ne potijo.

Nega nohtov

Kako skrbeti za zdrave in močne nohte?

Obstaja veliko dejavnikov, zaradi katerih nohti postanejo mehki, krhki, lomljivi in cepljivi. V kolikor se jim želite izogniti, pri enikam.si svetujejo, da se izogibate pogostemu umivanju rok, uporabi agresivnih čistil, mil in kemikalij, velikim temperaturnim spremembam, pretirani rabi lakov in gelov za nohte, odstranjevanju laka z acetonom in grizenju nohtov.

Poskrbite tudi za primerno prehrano, ki naj bo bogata z vitamini in minerali, ne pozabite pa tudi na ustrezno nego. Kakovostni izdelki za nego nohtov lahko naredijo bistveno razliko, tudi pravilno piljenje, pri izboljšanju stanja pa pomagajo tudi izdelki, vsebujejo pantenol in redno uživanje kolagena.

Več koristnih nasvetov o pravilni negi nohtov si lahko preberete na spletni strani www.enikam.si.



Več v Kultura in izobraževanje