Andrej Kosi postal poslanec

Po nedeljskem 2. krogu lokalnih volitev za župana, je poslanec Janez Magyar bil ponovno izvoljen za župana Občine Lendava. In ker funkcija župana in poslanca v Državnem zboru nista združljivi, je tako mesto poslanca zasedel Andrej Kosi.

Prlekija-on.net, sreda, 7. december 2022 ob 11:23
Andrej Kosi, foto: osebni arhiv

Andrej Kosi, foto: osebni arhiv

Letos aprila, po državnozborskih volitvah je že kazalo, da je poslanec postal tudi Andrej Kosi (SDS) in je tako tudi v tem mandatu UE Ormož dobila svojega poslanca. A so nato iz Državne volilne komisije (DVK) v začetku maja sporočili, da so soglasno sprejeli zapisnik o ugotovitvi končnega izida volitev poslancev v državni zbor, ki so bile 24. aprila. Ugotovitve pa so takrat vsebovale kar nekaj sprememb. Tako se je recimo izkazalo, da Kosi, ki je po prvih neuradnih podatkih bil izvoljen v Ormožu na listi SDS, ne bo poslanec.

Do sprememb pri delitvi mandatov je takrat prišlo, ko so se upoštevali ostanki glasov na ravni države. Razdelitev števila mandatov po kandidatnih listah je sicer ostala enaka, spremenilo pa se je šest mandatov, ki se dodelijo kandidatom kandidatnih list v posameznih volilnih enotah. Tako je prišlo do spremembe in sta v Slovenski demokratski stranki - SDS mandat prejela Alenka Helbl (volilna enota 5000 Celje) in Dejan Kaloh (volilna enota 7000 Maribor), nista pa ga prejela Maja Kocjan (volilna enota 6000 Novo mesto) in Andrej Kosi (volilna enota 8000 Ptuj). Več o tem je v povezanem članku.

Po nedeljskem 2. krogu lokalnih volitev za župana, pa je poslanec Janez Magyar (SDS) bil ponovno izvoljen za župana Občine Lendava. In ker funkcija župana in poslanca v Državnem zboru nista združljivi, je tako mesto poslanca zasedel Kosi, s tem so Občine Ormož, Središče ob Dravi in Sv. Tomaž ponovno dobile svojega predstavnika v DZ RS.

Šest poslanskih mandatov je bilo določenih napačno

Šest poslanskih mandatov je bilo določenih napačno, v Prlekiji en poslanec manj




Več v Politika