Društvo AETP z novimi posnetki iz klavnic in očitki o malomarnem odnosu do trpljenja živali

Društvo AETP je objavilo novo skrito preiskavo, ki po njihovih besedah dokumentira zlorabo domačih živali v sodobni slovenski klavnici KZ Rače.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 12. december 2022 ob 11:46
Dogajanje v klavnici, arhiv društva AETP

Dogajanje v klavnici, arhiv društva AETP

Pri društvu AETP so objavili novo skrito preiskavo, ki po njihovih besedah dokumentira zlorabo domačih živali v sodobni slovenski klavnici KZ Rače. "Novi posnetki skritih kamer kažejo, da zloglasna klavnica Košaki ni osamljen primer v malomarnem odnosu podjetja do trpljenja živali. Tudi v klavnici kmetijske zadruge Rače, ki je bila zgrajena po sodobnih evropskih smernicah, delavci rutinsko zlorabljajo živali z električnimi palicami, omama živali pred zakolom pa je pomanjkljiva ali celo neizvedena," navajajo v sporočilu za javnost.

"Na posnetkih je tako videti, da so svinjo zavezali za nogo na klavni tekoči trak brez predhodne omame. Ta svinja je izkrvavitev dočakala v paniki in verjetno pri polni zavesti. Prav tako smo našteli ogromno primerov nepravilne omame z električnim šokom - sodeč po internih kriterijih klavnice same. Skoraj v polovici vseh videnih poskusov omame ni bilo dovolj visokega el. toka, da bi bila živalim zagotovljena začasna izguba zavesti. Te živali so bile podvržene veliki verjetnosti, da so klanje doživele telesno paralizirane, a hkrati pri zavesti," opisujejo dogajanje.

"Brezbrižnost v odnosu z živalmi je tudi opaziti na klavni liniji za velike živali, kjer smo pri jutranjem klanju prašičev zasledili zelo dolge, v povprečju 2 minutne časovne intervale od elektrošoka do prereza vratnih žil - odsotnost zavesti ob klanju naj bi zagotavljal časovni interval do 15 sekund. Nekaj teh prašičev celo začne dihati, kar je jasen indikator prebujanja iz nezavesti, a klavci to ignorirajo. Na isti liniji so znaki zavesti goveda, kot so dihanje in celo mukanje prav tako ignorirani. In tudi v primeru na videz pravilne omame se velika večina bikov jasno odzove na prerez kože na vratu in ponovno ob vbodu, a ti znaki zavesti klavcev in veterinarjev opazno ne motijo," so še navedli.

Posnetki s prašičje farme, foto: AETP

Znane so ugotovitve UVHVVR, ki je na prašičji farmi opravila izredni inšpekcijski nadzor


Ob tem so še dodali, da je "v okviru objave v klavnici Košaki na podlagi enega osamljenega primera klavca, ki se je izživljal nad živalmi, zavladalo splošno mnenje, da so klavci vsi nasilneži. To na podlagi posnetkov ne drži. Klavci so do živali predvsem hladni in brezbrižni. Ugasnjena empatija do živali je nujna za ta poklic, saj jih klavci navsezadnje morajo z nožem ubit. Ampak ta ista odsotnost sočutja posledično privede do malomarnosti v odnosu do trpljenja živali, kot je opisano zgoraj.

Ne glede na to ali govorimo o ekološko vzgojenih bikih s planin, kravah mlekaricah, Panvitinih pujsih ali svinjah z Ljutomerčana; živali pridejo v klavnico žive, iz nje pa po kosih. V tem procesu ne more biti nič ‘humanega' in sprenevedanje o tem bi moralo biti odveč."

Napovedali so, da bodo neobdelane posnetke in pisno prijavo v kratkem predali območni inšpekcijski službi Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).

Vodja obrata klavnice pri KZ Rače Simona Sternad Vogrin je ob tem za STA povedala le, da bodo zadeve proučili in analizirali ter takrat podali izjave.

Lani posnetki iz Ljutomera in Maribora

Društvo AETP je v preteklosti objavili že več podobnih posnetkov. Lani poleti so recimo javno objavili posnetke domnevno spornega ravnanja z živalmi na farmi Ljutomerčan, a inšpektorji UVHVVR v času nadzora, ki je trajal več dni, takrat niso ugotovili večjih nepravilnosti.

Pred enim letom pa so objavili tudi posnetke ravnanja z živalmi v mariborski klavnici Košaki TMI. V družbi so takrat v odzivu obžalovali neustrezno ravnanje z živalmi na posnetkih, v nadaljevanju pa so nekateri trgovci s polic začasno umaknili njihove izdelke. Stekel je inšpekcijski postopek, prav tako je bil uveden prekrškovni postopek zaradi kršitev zaščite živali pri zakolu zoper podjetje in njegovo odgovorno osebo ter dva zaposlena.

Posnetek iz klavnice

Nov pretresljiv posnetek iz slovenskih klavnic




Več v Črna kronika