V ljutomerski galeriji

Novejša likovna dela upokojencev Prlekije in Prekmurja

Filip Matko, petek, 9. september 2011 ob 13:591
Otvoritev razstave

Otvoritev razstave

V Galeriji Ante Trstenjaka v Ljutomeru je bila v četrtek, 8. septembra, zvečer ob 19. uri odprta razstava novejših likovnih del članov društev upokojencev Pomurja. V uvodu je zapel Ženski pevski zbor Društva upokojencev Ljutomer pod vodstvom Vlaste Vizjak, a številne zbrane je pozdravila županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba.

O tokratni razstavi je kot organizator razstave spregovoril Srečko Pavličič, ki je dejal: »Galerija Ante Trstenjaka Ljutomer v okviru svojega letnega programa v mesecu septembru gosti in razstavlja novejša likovna dela članov društev upokojencev Prlekije in Prekmurja. Izbor likovnih del je prepuščen avtorjem, ki se tudi sami odločijo za sodelovanje. Letošnja razstavljena dela, tako slike kot skulpture, so delo 28 ljubiteljskih ustvarjalcev (Drago Ficko, Anica Rakuša, Olga Antič, Marija Heric, Darinka Horvat, Marija Pavlič, Lojze Števanec, Ernest Bransberger, Lojze Veberič, Elizabeta Tibaut, Monika Peric, Janez Perša, Ludvik Žižek, Jasna Brunskole, Milena Šeruga Reščič, Jožef Hari, Jožefa Benko, Terezija Zadravec, Slavica Serec, Štefan Titan, Albina Kragelj, Zlatica Becci, Tončka Grum, Tatjana Mijatović, Filip Matko Ficko, Branko Borko, Pavla Krajnc in Ludvik Jakič). Mnogi med njimi ustvarjajo že veliko let in so poleg izkazane likovne nadarjenosti pridobili veliko izkušenj ter znanj na različnih strokovnih srečanjih, tečajih, šolah in delovnih kolonijah. Številni avtorji so že razstavljali, sami ali skupinsko. Nekaj imen pa je tudi novih, ki svojo likovno pot še iščejo in s prvimi koraki stopajo po njej. Razstavljena dela izpričujejo dvoje: na eni strani izkušnje, trud, talent in s tem kakovost, na drugi pa smelo odločitev posameznika za aktivnost na področju, ki mu je blizu. Več kot pohvalno je, da je število ljubiteljskih ustvarjalcev v tem življenjskem obdobju tolikšno. Seveda bi bila ustvarjalna vnema za kakovost premalo in veseli nas, da lahko zapišemo ob delih in avtorjih jasno zapaženo napredovanje. Resda je izbor likovne vsebine in tematike še skromen, saj ostaja pri krajinah, cvetju in podobnem, vendar v tem oziru prinese več poguma in napredka čas ustvarjanja. Avtorji, ki so to presegli, se poskušajo izraziti drugače, tudi v kombinacijah likovnih tehnik in ljubiteljem manj znanih pristopov zapolnitve likovnih površin. Uspehi so zadovoljivi, kar predvsem ugotavljajo avtorji sami. Nekaj likovnih del in avtorjev seveda izstopa. Krepko so izrisali svoje likovne poteze v abstraktni svet ali vsaj v sliko sveta ter okolja, kakor ga vidijo le s svojimi očmi ali čutijo na svoj način. In ko ljubitelj zmore ter zna aplicirati skozi svojo likovno izpoved kritičnost, ironijo ali ovrednotenje pojava, ki mu služi kot predmet likovne stvaritve, je s tem gotovo na ustrezni umetniški stopnji. V zapisanem gre v tem smislu pozdraviti tri ali štiri avtorje med letošnjimi razstavljavci. Čestitamo !«

Vse je pozdravil predsednik Pomurske pokrajinske zveze društev upokojencev Mirko Lebarič, ki se je vsem likovnim ustvarjalkam in ustvarjalcem iz društev upokojencev še posebej zahvalil ter jih pozval k medgeneracijskemu sodelovanju na tem področju v prihodnje. Ob koncu je tudi odprl razstavo, ki bo v Galeriji Ante Trstenjaka (galerija je organizacijska enota Splošne knjižnice Ljutomer) na ogled do konca septembra.


Več v Kultura in izobraževanje