Napredek reševalne kinologije v pomurski regiji

Predstavitev in usposabljanje je potekalo na dveh deloviščih in sicer na poligonu in v gozdovih okrog sedeža ŠKD-ERP Goričko v Sebeborcih v Prekmurju in ŠKD Ljutomer-Križevci v Lukavcih, v Prlekiji.

Prlekija-on.net, torek, 24. januar 2023 ob 08:13
Kinološka reševalna vaja

Kinološka reševalna vaja

Predstavnika ŠKD-ERP Goričko in MCP-ja Tamara Brumen in Rudi Stegmüller sta se s svojimi reševalnimi psi-pripravniki Fidelom, Beanom in Samaro pred meseci udeležili 3. mednarodnega reševalnega tabora na Ribniškem Pohorju, v realizaciji Kinološkega društva reševalnih psov Celje. Na omenjenem taboru je bila inštruktorica reševalne kinološke discipline mantrailing (MT) Tamara Dejak iz KD Ljubljana ter je v Enoti reševalnih psov Slovenije (ERPS) zadolžena prav za MT. Povabila sta jo na delovni, kinološki obisk v Pomurje, ki je pa bil tudi pred kratkim uspešno realiziran. Z njo je prispel na dvodnevno tukajšnjo reševalno kinološko usposabljanje tudi Jernej Gregorin, vodja vseh regijskih enot - skupin za pogrešane osebe (SIP) delujočih v okviru ERPS. Predstavitev in usposabljanje je tako potekalo na dveh deloviščih in sicer na poligonu in v gozdovih okrog sedeža ŠKD-ERP Goričko v Sebeborcih v Prekmurju in ŠKD Ljutomer-Križevci v Lukavcih, v Prlekiji.

Dvodnevnega treninga so se udeležili kinološki reševalci s svojimi štirinožnimi prijatelji iz ŠKD-ERP Goričko, ŠKD Ljutomer-Križevci, KD Murska Sobota, ŠKD Žiri, Kljub ljubiteljev psov - K9 iz Novega mesta, KD Ljubljana, ŠKD Krim, ŠKD Logatec in ERPS . V okviru Kinološke zveze Slovenije obstoja med drugim tudi Komisija za reševalne pse, ki jo sestavljajo nacionalni vodja SIP-a, nekateri vodje območnih enot SIP, trenutno obstoja v Sloveniji šest SIP-ov, nekateri sodniki, predstavnik za finance, in še nekateri drugi. SIP obstoja znotraj ERPS, ter deluje kot sestavni del sistema zaščite in reševanja v RS.

Interesenti za vodnike reševalnih psov morajo biti večletno aktivni v posameznem kinološkem društvu, nato morajo opraviti izobraževalni seminar in izpite za vodnika reševalnih psov, ki jih organizira Komisija za reševalne pse pri KZS. Sledi opravljanje timskega (vodnik-pes) predizpita, dvakrat izpita A in izpita B ter šele nato postanejo licencirani kinološki reševalni tim. Po opravljeni letni preizkušnji so razdeljeni v posamezne regijske enote SIP, glede na kraj bivanja in tako postanejo del Skupine iskanje pogrešanih oseb-SIP.V pomurski regiji je že leta 2011 bila formirana Enota reševalnih psov v okviru ŠKD Goričko. Njihova dejavnost je sčasoma zaradi neustreznega odziva za to pristojnih lokalno- regijskih institucij zamrla. Leta 2019 se je kot kolektivni partner priključil MCP in trenutno že dosegajo ponovni razcvet. Kar štirje posamezniki so se takrat udeležili šestmesečnega usposabljanja na Igu, lanskega leta je bila vključena ena oseba in letos se usposabljanja udeležujejo ponovno štirje posamezniki iz Pomurja. Vodja ŠKD-Enote reševalnih psov Goričko Vlado Škerlak pa je s svojim psom Donom že uspešno tudi opravil reševalni kinološki predizpit. Od 22.-23. aprila 2023 bodo organizirani prvič kinološki reševalni izpiti v Pomurju in sicer v Sebeborcih, od 17.-20. avgusta 2023 pa bo organiziran mednarodni kinološko reševalni tabor (MT in iskanje v naravi), kjer se pričakuje tudi udeležba kinologov iz Italije in Hrvaške. Oba dogodka sta že vpisana v nacionalni koledar ERPS.

Nedvomno kinologija združuje in povezuje mlade in vse generacije za zdravo in plemenito poslanstvo, ki se za najprodornejše še nadaljuje v aktivni sestavi slovenskih sil za zaščito in reševanje.

Tekst: Larisa Brumen
Foto: Rudi StegmüllerVeč v Kultura in izobraževanje