Otroški vozički po meri staršev in otroka

Oglasno sporočilo, ponedeljek, 6. februar 2023 ob 10:16
Otroški voziček

Otroški voziček

Otroški voziček je nedvomno ena izmed najpomembnejših nakupov za starše novorojenčka. Otroški vozički namreč omogočajo enostavno in udobno potovanje z vašim malčkom tako na poti ali na sprehodu, hkrati pa otroku zagotavljajo varnost in zaščito.

Ker gre za pomembno odločitev in precejšnjo naložbo so v znani otroški spletni trgovini Bimbo.si pripravili nekaj smernic na kaj naj bodo mladi starši pozorni pri izbiri vozička.

Velikost in teža otroškega vozička

Otroški vozički so lahko zelo različni, od enostavnih in lahkih, do večjih in robustnejših vozičkov z dodatnimi funkcijami.

Dodatne funkcije in robustnost sta dodatna vrednost za vozičke, a so povezane z velikostjo in težo. Pomislite kje in kako boste voziček uporabljali. Če boste morali voziček in otroka prenašati po stopnicah ali ga dnevno večkrat prelagati v avto in iz njega se raje obrnite k lažjim in enostavnejšim modelom. Tudi če veliko potujete z avtomobilom boste morda želeli voziček z enostavno zložljivo konstrukcijo in kompaktno velikostjo, ki se bo enostavno shranjeval v avtu. Naprednejši vozički omogočajo zlaganje samo z eno roko, kar vam bo v veliko pomoč, ko boste v drugi držali vašega otroka.

Z velikostjo in težo je običajno povezan tudi način zlaganja vozička. Večji, težji in robustnejši se praviloma skoraj vedno zlagajo samo na knjigo. Ti tudi po zlaganju ostanejo precej veliki in zavzamejo pretežno večji del prtljažnika v običajnem avtu. Lažji vozički imajo tudi manj robustno ogrodje, ki se zlaga na dežnik ali imajo večkratno zlaganje s katerim prihranite na prostoru, a so zaradi več gibljivih delov na otip bolj majavi. Naj vas to ne prestraši, kvalitetne blagovne znamke zaradi tega nimajo težav.

Otroški voziček

Vaš življenjski slog

Pravzaprav ne obstaja idealen otroški voziček za vsakega starša. Na tržišču obstaja veliko različnih tipov otroških vozičkov saj ima praktično vsaka družina svoje potrebe in navade.

Če se večinoma potepate po mestih potrebujete majhen okreten voziček s katerim boste po potrebi skočili tudi na avtobus ali se prerinili v gneči med trgovskimi policami.

Če veliko potujete z letalom potrebujete otroški voziček s katerim boste lahko otroka pripeljali neposredno v letalo in ga nato kot prtljago pospravili v omarico v letalo.

Če ste veliko v naravi potrebujete voziček, ki ima večja kolesa, ki bolje blažijo neravnine ter naprednejše vzmetenje kot npr. tisti otroški voziček, ki se pretežno uporablja za vožnjo po asfaltu.

Vsi ljubitelji teka pa morajo obvezno nabaviti otroški voziček, kateri je zasnovan in izdelan z mislijo na aktivne starše. Voziček bo opremljen z drugačnimi kolesi, zavoro in bo drugače vodljiv od ostalih. Vožnja otroka med tekom ali rolkanjem v vozičku, ki ni zasnovan za to je za otroka lahko smrtno nevarno.

Otroški voziček

Funkcije in udobje

Svetovalci otroške trgovine Bimbo.si svetujejo, da veliko pozornost posvetite udobju. Otrok bo v vozičku preživel veliko časa, zato poskrbite, da bo otroški voziček udoben in bo imel dovolj prostora za noge in roke.

Voziček pa naj ima vsaj še te osnovne značilnosti:

  • Uležajena kolesa za udobno in enostavno vožnjo.
  • Nastavljiva opora za noge.
  • 5-točkovne varnostne pasove.
  • Kvalitetno parkirno zavoro.
  • Odstranljivo prednjo varovalno prečko.
  • Odstranljivo oblazinjenje za lažje vzdrževanje

3v1 ali samostojen voziček

To je ena od poglavitnih dilem novopečenih staršev pri izbiri otroškega vozička. Z nakupom sistema ali 3v1 prejmete ob nakupu poleg vozička še košaro, ki je uporabna nekje do 6 mesecev starosti otroka in avtosedež (jajček) za varen prevoz otroka v avtu do teže 13 kg (skupina 0+). Strokovnjaki odsvetujejo vožnjo otroka v avtosedežu na vozičku, saj to za otroka ni udoben in primeren položaj. V avto je tak položaj za varnost nujen, na sprehodu ne.

Ob nakupu sistema 3v1 ali 2v1 dobite usklajen komplet, ki je ponavadi tudi cenovno bolj ugoden kot nakup vozička in avtosedeža ločeno. Poleg tega za namestitev košare ali avtosedeža enega proizvajalca na voziček drugega obvezno potrebujete adapterje, ki pa niso na voljo za vse možne kombinacije.

Velikokrat staršem že zadostuje tudi samo otroški voziček, ki je primeren za prevoz otroka od rojstva dalje, v avto pa namestijo avtosedež, ki ji služi dlje kot priložen jajček. S tako odločitvijo se da tudi prihraniti zato se vedno več staršev odloča za vozičke, ki jih sestavi na takšen način.

Otroški voziček

Otroški vozički niso poceni

Na koncu je pomembno upoštevati tudi ceno. Obstajajo vozički za vsak proračun, vendar bodite pripravljeni investirati v kakovosten in varnejši voziček, ki bo služil vašemu otroku dobro in dolgo časa. Razlike med povprečnimi in dobrimi otroškimi vozički so ogromne. Najslabši vozički bodo s težavo prebrodili garancijsko obdobje, najboljši pa brez težav kar nekaj otrok, tudi 5 ali 6.

Na Bimbo si vam predlagajo, da preverite vsekakor otroške vozičke teh blagovnih znamk: Inglesina, Baby Jogger (z doživljenjsko garancijo na glavne dele) Foppapedretti, Nuna, Joie, Peg Perego, Cam in Venicci. Vsi ti vam bodo služili dolga leta in so med drugimi na voljo tudi pri njih.

V končni fazi je izbira otroškega vozička pomemben in odločilen korak za vsakega starša. Izberite tistega, ki ustreza vašim potrebam in življenjskemu slogu ter zagotavlja varnost in udobje vašemu otroku.

Kakšen voziček torej izbrati.

Pri izbiri si vzemite čas. Pred nakupom preverite lastnosti vozička in si voziček zamislite pri vsakodnevni uporabi. Ne pustite se prepričati vsaki prodajalki, ki vam bo zagotavljala, da je ravno tisti voziček, ki ga ima tam najboljši. Če vam ne zna svetovati glede na vaše zahteve, pričakovanja in življenjski slog se posvetujte še drugje.

Otroški voziček



Več v Gospodarstvo