Odlični rezultati dijakov in dijakinj GFML na tekmovanju iz nemščine

Tekmovanje je bilo namenjeno tretjim in četrtim letnikom srednjih šol, dijaki ljutomerske gimnazije pa so dosegli 3 zlata in 3 srebrna priznanja.

Prlekija-on.net, torek, 7. marec 2023 ob 14:24
Dosegli so 3 zlata in 3 srebrna priznanja

Dosegli so 3 zlata in 3 srebrna priznanja

Na letošnjem državnem tekmovanju iz nemščine, ki je potekalo 15.2.2023 na Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota in je bilo namenjeno tretjim in četrtim letnikom srednjih šol, so dijaki ljutomerske gimnazije dosegli 3 zlata in 3 srebrna priznanja.

Na državno tekmovanje se je uvrstilo 11 dijakov GFML, in sicer Vid Sakač, Saša Štajner, Filip Zver, Julija Kronvogel, Sara Belec, Melanie Kocet Kustec, Martin Novak, Petra Ouček, Nikolaj Novak, Jan Smolko (mentorica Milojka Vaupotič Kučan) in Ema Kovač (mentorica Martina Vogrinec).

Državna prvakinja v kategoriji A (3. letnik, 1. tuji jezik) je postala dijakinja Saša Štajner, ki se je zelo razveselila svojega uspeha in zlatega priznanja ter v nekaj strnjenih mislih predstavila svoj pogled na učenje nemškega jezika:

»Nemščina me v vsakdanu spremlja že vse od vrtca, ko sem vsak dan komaj čakala da si ogledam risanke na nemškem programu Super RTL, šest let pa se je učim že kot prvi jezik, kar je verjetno razlog, da pogosteje razmišljam v nemščini kot v slovenščini. K splošnemu razumevanju mi zelo pripomore tudi prleško narečje, saj imata z nemščino veliko jezikovnih podobnosti. Predmet prvega tujega jezika mi je bil že od začetka srednje šole najbolj všeč, predvsem me je pritegnil pogovor v nemščini, saj sem tako imela občutek kot da je ta jezik del nas. Pri pouku na GFML se s tem jezikom srečujemo na zelo zanimive načine, kot so igre ponavljanja besedišča in pogovorne ure z dijaki prostovoljci iz Nemčije. Pri učenju me motivira dejstvo, da se jezike lahko učiš na različne načine, zame je to ogled filma ali pa poslušanje pogovorne oddaje. Znanje nemščine mi bo zagotovo koristilo v prihodnosti, je namreč najbolj govorjen jezik Evropske Unije

Saša Štajner

»Saša je izjemna in zelo prizadevna dijakinja, ki zelo aktivno in z velikim veseljem sodeluje pri pouku nemščine in je zelo motivirana za učenje nemškega jezika. Poleg pouka nemščine na višji ravni na gimnaziji obiskuje tudi priprave na nemško jezikovno diplomo (DSD2) ter se preizkuša tudi v prevajanju ter pisanju poezije. Zasluga za njen uspeh gre prav tako njeni samodiscipliniranosti, notranji motivaciji in želji po znanju,« je ponosna mentorica Milojka Vaupotič Kučan.

Le točko manj kot državna prvakinja je v kategoriji A dosegel dijak Filip Zver, ki je osvojil odlično drugo mesto v državi in si tako prislužil srebrno priznanje.

Odlično so se odrezali tudi dijaki, ki so tekmovali v kategoriji B (3. letnik, nemščina kot drugi tuji jezik). Prejemnika zlatega priznanja sta dijakinja Petra Ouček in dijak Martin Novak, prejemnik srebrnega priznanja pa dijak Nikolaj Novak.

V kategoriji D (4. letnik, nemščina kot prvi tuji jezik) je srebrno priznanje prejel dijak Jan Smolko, ki je dosegel 3. mesto v državi.



Več v Kultura in izobraževanje