Pojasnilo v zvezi z delom galerije

Silva Kosi, direktorica Splošne knjižnice Ljutomer je posredovala informacije glede nastale situacije

Prlekija-on.net, torek, 27. september 2011 ob 13:156
Razstava

Razstava

Po objavi članka, ki nam ga je posredoval naš bralec, o zaprti Galeriji A. Trstenjaka v Ljutomeru, nam je Silva Kosi, direktorica Splošne knjižnice Ljutomer, ki skrbi za galerijo, posredovala informacije glede omenjene situacije.


Odgovorni v Splošni knjižnici Ljutomer se še kako zavedamo pomena kulture, tudi likovnega ustvarjanja, za ljudi iz naše lokalne skupnosti, pa naj so to ustvarjalci ali obiskovalci.

Galerija Anteja Trstenjaka v Domu kulture Ljutomer vsako leto gosti vsaj 12 razstav različnih likovnih ustvarjalcev. Vsako odprtje razstave je svojstven dogodek, obogaten s kulturnim programom. V preteklih letih smo tudi že našli skupne točke z določenim krogom ljudi, ki redno obiskujejo galerijo, ob odprtjih ali v drugih dneh.

Vabimo k ogledu razstav tudi druge, vse, ki vas pritegne likovno izražanje, pa čeprav je treba trenutno za ogled poklicati na telefonsko številko knjižnice (02) 581 17 58. Le-ta je zapisana na obvestilu formata A4 in po našem mnenju dovolj vidna, nikakor pa se ni moglo zgoditi, da več dni zapored ne bi bila dosegljiva, le malo je treba počakati, da se klic preusmeri do odgovorne osebe, s katero se dogovorite za ogled razstave.

Zdaj pa še o ključnem razlogu, zakaj je galerija zaprta.

Sistemizirano delovno mesto strokovni delavec v galeriji je že nekaj let nezasedeno zaradi racionalizacije v občinskem proračunu.

Galerijsko dejavnost izvaja po dogovoru višji knjižničar, ki ima svoje osnovne zadolžitve v knjižnici, kjer ne dosegamo niti osnovnih standardov s področja zaposlovanja. Zaradi recesije ob odhodu enega od višjih knjižničarjev v pokoj nismo dobili soglasja občine ustanoviteljice za nadomestno zaposlitev.

Leto prej smo v galeriji vzpostavili dežurstvo od torka do petka v času od 10.00 do 12.00 ure, ki ga je opravljal strokovni delavec (že nekaj časa je na bolniški), v času njegove odsotnosti pa delavka preko javnih del (letos nam žal niso odobrili JD).

Zaradi navedenega smo se žal morali odločiti za način obiska galerije po predhodni najavi.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje.

Silva Kosi, prof. slov. j. in bibliotek.
Direktorica Splošne knjižnice Ljutomer



Več v Kultura in izobraževanje