Martin Golob in Lojze Grčman sta napolnila Kulturni dom pri Svetem Tomažu

Skupaj sta ustvarila knjigo Na spletni prižnici, misli in spodbude Martina Goloba. Kulturna dvorana je pokala po šivih ob številnih obiskovalcih, ki so priljubljenega duhovnika in njegova sodelavca in prijatelja, želeli videti in slišati v živo.

Prlekija-on.net, sreda, 29. marec 2023 ob 17:36
Predstavitev knjige Na spletni prižnici

Predstavitev knjige Na spletni prižnici

Minuli ponedeljek, 27. marca, sta v Kulturnem domu pri Svetem Tomažu, na povabilo Krajevne knjižnice Sveti Tomaž (enota Knjižnice Ormož), gostovala priljubljen, mlad slovenski duhovnik Martin Golob ter novinar in pisatelj Lojze Grčman. Skupaj sta ustvarila knjigo Na spletni prižnici, misli in spodbude Martina Goloba.

Kulturna dvorana je pokala po šivih ob številnih obiskovalcih, ki so priljubljenega duhovnika in njegova sodelavca in prijatelja, želeli videti in slišati v živo. Zbralo se jih je več kot 250, prišli so od blizu in daleč, celo iz Lendave, Ptuja, Maribora, Ormoža in še od kod.

Zbrane je uvodoma s pesmijo pozdravil Župnijski pevski zbor Župnije Sveti Tomaž, pod vodstvom zborovodja Stanka Pšaka. Z ubrano in izbrano pesmijo so večer polepšali tudi v nadaljevanju večera.

Dobrodošlico gostoma in obiskovalcem je najprej izrekla knjižničarka Bernardka Viher, nato pa se je z gostoma pogovarjala Mateja Hržič.

Oba sta se pri Svetem Tomažu mudila prvič, a zagotovo ne zadnjič, sta obljubila. Pogovor je tekel v sproščenem vzdušju, o tem, kako je knjiga nastajala, kako se je rodila ideja zanjo in kaj lahko bralci v njej preberejo. Martin Golob je povedal veliko o svojem življenju, o svojem delu, o veselju in tegobah ljudi, s katerimi se vsakodnevno srečuje. S poslušalci je delil mnoge razigrane in tudi manj prijetne trenutke, ki jih doživlja v vsakodnevnem življenju. Ob smehu in dobri volji pa je večer minil tudi v mnogih nasvetih, pobudah in globokih mislih o veri, molitvi in poteh iz vsakdanjih stisk, ki jih je mlad duhovnik delil z obiskovalci. S svojo preprostostjo, skromnostjo in ponižnostjo, predvsem pa neomajno energijo in veseljem ob oznanjanju Boga, je obiskovalce navdušil. Mnogi so ga ob koncu zaprosili za podpis v knjigi ali za fotografijo. Prav nobenemu ni prošnje odrekel.

Za gostoljubje in domače dobrote so poskrbele članice Društva gospodinj Sveti Tomaž.

Knjiga na Spletni prižnici je sicer zelo priljubljena, trenutno je v tisku že sedmi ponatis, prodanih je bilo že več kot 13.000 izvodov knjige. Knjiga pa ima tudi dobrodelno noto, v sodelovanju s Slovensko Karitas. Dva evra od vsakega prodanega izvoda sta namenjena družinam v stiski. Založba Družina, ki je knjigo izdala, je tako, skupaj z Martinom Golobom in Slovensko Karitas, pomagala že šestim družinam v težkem položaju z različnih koncev Slovenije.

Bil je res nepozaben večer, ki je številnim obiskovalcem, in zagotovo tudi gostoma, polepšal pripravo na prihajajočo veliko noč.

Foto: Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož



Več v Kultura in izobraževanje