Učiteljica iz OŠ Cirkulane-Zavrč v ožjem izboru za naziv Učitelj leta - Učiteljica leta 2023

Laura Mohorko Kumer iz OŠ Cirkulane-Zavrč je superfinalistka izbora, cilj katerega je dati glas učiteljem in učiteljicam, ki svoje delo čutijo kot poslanstvo, ki z izjemno predanostjo iščejo najboljše v učencih in ki so lahko vzor bodočim generacijam učiteljev in učiteljic ter ustvariti platformo, ki izpostavlja odlične zgodbe.

Prlekija-on.net, torek, 4. april 2023 ob 11:28
Laura Mohorko Kumer

Laura Mohorko Kumer

Pod okriljem nacionalne platforme Partnerstvo za spremembe in AmCham Slovenija je februarja 2019 nastala iniciativa "Učitelj sem! Učiteljica sem!", ki širi dobre prakse učiteljev in učiteljic v slovenskih šolah. Cilj iniciative je dati glas učiteljem in učiteljicam, ki svoje delo čutijo kot poslanstvo, ki z izjemno predanostjo iščejo najboljše v učencih in ki so lahko vzor bodočim generacijam učiteljev in učiteljic ter ustvariti platformo, ki izpostavlja odlične zgodbe. Verjamejo, da je prav v odličnih ljudeh ključ, da se lahko začnejo dogajati majhne in velike spremembe. V okviru iniciative pa tudi letos izbirajo Učitelja leta - Učiteljico leta 2023!

Superfinalisti, ki se letos potegujejo za naziv Učitelja leta - Učiteljico leta so Jožica Frigelj iz OŠ Ketteja in Murna, Ljubljana, Barbara Gradišnik iz III. gimnazije Maribor, Vanja Kolar Ivačič iz OŠ Bistrica ob Sotli, Jože Lango iz OŠ Majde Vrhovnik, Ljubljana in Laura Mohorko Kumer iz OŠ Cirkulane-Zavrč.

Učencem snov predstavi na zanimiv način

Laura Mohorko Kumer

Laura Mohorko Kumer je mlada profesorica slovenščine in zgodovine, ki pravi, da mora biti učitelj v koraku s časom in poznati aktualne stvari, da lahko učencem predstavi snov na zanimiv način: "Zmeraj se vprašam, kako bi sama želela, da mi je neka snov predstavljena na zanimiv način, od katerega veliko odnesem." Ko se je odločila za študij pedagoške smeri, si je rekla, da mora učencem pokazati, kako se najlažje učiti. "Rečejo mi, da so si trikrat prebrali, pa kako to, da danes ne znajo. Učenje ni zgolj prebiranje. Zato jim zgodovino predstavljam kot zgodbo. Kar vizualiziramo, nekje ostane."

Na otroku prijazen način se Laura loteva tudi priprav na ure slovenščine, ki so nemalokrat tudi gibalne urice. Pri pouku slovenščine uporablja kar napake, ki jih odrasli naredimo v javnem življenju. Poišče pravopisne ali slovnične napake v medijih ter jih predstavi otrokom. Svojo kreativnost in ustvarjalnost rada deli s svojimi učenci in tako skupaj izdelujejo didaktične igre, kot so domine za sopomenke in protipomenke, igro Človek ne jezi se za stavčne člene ali zgodovinska obdobja. Pravi, da brez digitalne tehnologije zdaj skoraj ne gre.

V zadnjem času so s šolo med drugimi vključeni tudi v projekt Dvig digitalnih kompetenc, s pomočjo katerega nujno znanje o digitalizaciji prenašajo tudi naprej in si med seboj pomagajo.

Več si lahko preberete na tej povezavi.

Glasovanje je sestavljeno iz treh delov

Glasovanje za učitelja ali učiteljico leta 2023 je sestavljeno iz treh delov. Glasovanje se bo predvidoma pričelo 24. aprila 2023.

  1. Prvi del predstavlja glas strokovne komisije.
  2. Drugi del predstavlja glasovanje javnosti. Glasovanje bo objavljeno na spletni strani amcham.si, uciteljsem.si in na AmCham družbenih omrežjih ter v reviji Ona, časopisu Delo in na spletni strani Onaplus. Glasovanja bodo potekala ločeno, na koncu pa bodo glasove združili.
  3. Tretji del glasovanja predstavljajo medsebojne ocene učiteljev, ki sodelujejo v iniciativi Učitelj sem! Učiteljica sem!. V primeru izenačenih glasov bo prevladala ocena strokovne komisije (oziroma predsednika komisije). V primeru izenačenih glasov, prevlada ocena predsednika strokovne komisije.

O projektu

V letu 2020 se je projekt povezal tudi s Fundacijo Varkey, ki z enakim poslanstvom deluje na globalni ravni in vsako leto v sklopu foruma ‘Global Education and Skills' organizira izbor za najboljšega učitelja na svetu - Global Teacher Prize. S podpisom sporazuma je iniciativa "Učitelj sem! Učiteljica sem!" postala tudi National Teacher Prize Slovenia in tako so med najboljšimi učitelji sveta prostor dobili tudi slovenski učitelji in učiteljice. V letu 2023 bo na izboru za Global Teacher Prize sodelovala Učitelj leta 2022 - dr. Uroš Ocepek.
Več v Kultura in izobraževanje

Ljutomerski oktet ob Niagarskih slapovih

Oktetovci zapeli ob Niagarskih slapovih

nedelja, 19. maj 2024 ob 20:10
Potopisno predavanje o Indiji

Prleka v Indiji

nedelja, 19. maj 2024 ob 08:54