Člani Mlekarske zadruge Ptuj so se zbrali na 31. občnem zboru

Poslovno leto so zaključili zelo uspešno, saj so dosegli promet 49,6 mio evrov in ustvarili dobiček.

Ivan Trunk, nedelja, 16. april 2023 ob 11:32
31. občni zbor Mlekarske zadruge Ptuj

31. občni zbor Mlekarske zadruge Ptuj

Proizvajalci mleka, zbiralci mleka, odkupovalci mleka in gostje so se v sredo, 29. marca, zbrali v restavraciji Pan v Kidričevem na 31. občnem zboru Mlekarske zadruge Ptuj. V začetku je Jožef Hajšek, predsednik upravnega odbora Mlekarske zadruge Ptuj, pozdravil in nagovoril zbrane nato je sledila izvolitev delovnega predsedstva katerega je vodil Gregor Kolar.

Občni zbor se je nadaljeval z branjem poročil, ki so ga pripravili in prebrali: poročilo o delu upravnega odbora MZ Ptuj za leto 2022 je prebral predsednik UO MZ Ptuj Jožef Hajšek, poročilo nadzornega odbora MZ Ptuj je pripravil njegov predsednik Denis Pintarič, poročilo verifikacijske komisije je pripravil Ivan Hrga, revizijsko mnenje je podal dr. Stanko Čoklc, nato pa je Janko Petrovič, direktor MZ Ptuj podal obširno poročilo o poslovanju MZ Ptuj, o odkupu mleka in o finančnem načrtu za leto 2023.

Trend opuščanja prireje mleka zelo opazen

Iz poročila je razvidno, da je v letu 2022 bilo 609 aktivnih proizvajalcev mleka. Skupna količina pridelanega mleka je bila cca. 84,7 mio litrov (+ 6%), povprečna izplačana cena proizvajalcem 0,475 €/l, skupni promet v 2022 z mlekom 42 mio €, skupni promet 49,6 mio €, od tega skupni promet z repromaterialom 6,6 mio €, cca. 93% mleka je bilo v ekstra kvalitetnem razredu.

Mlekarska zadruga Ptuj je v letu 2022 odkupovala mleko od 609 aktivnih proizvajalcev mleka. V letu 2021 jih je bilo še 640, a je trend opuščanja prireje mleka zelo opazen, saj predvsem manjše kmetije v marginalnih področjih s težjimi pogoji pridelave v prireji mleka niso konkurenčne, zato ne vidijo prihodnosti v tej panogi in se pogosto žal preusmerijo v druge kmetijske panoge.

Kljub upadanju števila rejcev so v okviru MZ Ptuj v letu 2022 povečali odkup mleka, ki je predvsem posledica intenzivnih vlaganj v posodobitev proizvodnje in dobrobiti živali ter s tem povezane višje mlečnosti, delno pa zaradi novih pridruženih rejcev iz drugih slovenskih regij, ki v Mlekarski zadrugi Ptuj prepoznavajo strateško pomembnega partnerja, ki predstavlja pomemben regionalni povezovalni člen sodobnih proizvajalcev mleka.

V pogojih poslovanja kot so jim bili priča v zadnjih 18 mesecih so se zaradi povečanja stroškov v proizvodnji mleka soočali z velikim pritiskom na povečanje cen, ki so jih na nivoju zadruge kljub zelo zahtevnim pogojem poslovanja uspešno reševali.

Cene mleka so v letu 2022 počasi a vztrajno rasle in konec leta 2022 dosegle najvišje vrednosti na medletnem nivoju.

Poslovno leto so zaključili zelo uspešno, saj so dosegli promet 49,6 mio € in ustvarili dobiček pred obdavčitvijo v višini 130.985 €, ki je bil po plačilu davka v višini 27.041 € razporejen 5% v obvezne rezerve zadruge, preostanek v višini 98.718 € pa gre v povečanje kapitala.

Pri besedi gostov so zbrane nagovorili: Borut Florjančič - Zadružna zveza Slovenije, Anton Jaklevič - Ljubljanske mlekarne, Jure Bojnec - Pomurske mlekarne, Alojz Herga, predsednik območne enote Kmetijsko gozdarske zbornice Ptuj, Andrej Rebernišek - Kmetijsko gospodarski zavod Ptuj in Milan Galun - Društvo rejcev plemenskih telic Stoperce.

Tradicionalno so tudi podelili priznanja največjim rejcem - proizvajalcem mleka v okviru Mlekarske zadruge Ptuj. Prav tako pa so nagradii tudi najbljše zbiralce mleka v vseh regijah, ki skrbijo za visoko čistočo in higieno vsled zbiranja mleka v okviru skupinskih zbiralnic.

Za največjo količino oddanega mleka v letu 2022 prejmejo:
1. Kmetija Napast iz Cirkovc, p. Cirkovce 1.315.051 L
2. Kmetija Šket iz Bobove, p. Šmarje pri Jelšah 1.053.578 L
3. Kmetija Frešer iz Kalš, p. Šmartno na Pohorju 1.023.001 L

Podelila so se priznanja trem zbiralnicam mleka za dosežke na področju organiziranega zbiranja mleka v preteklosti:
1. Zbiralnica Pečarovci, Marta Sabo, Pečarovci 89, 9202 Mačkovci
2. Zbiralnica Pušenci, Urška Serec, Pušenci 37, 2270 Ormož
3. Zbiralnica Savci, Stanislav Raušl, Savci 71, 2258 sveti Tomaž




Več v Kultura in izobraževanje