Dijaki GFML uspešno izpeljali drugo mobilnost preko projekta Erasmus+ na Poljskem

10 dijakov programa predšolska vzgoja je opravljalo praktično usposabljanje pri delodajalcih (PUD) v vrtcih v Katovicah na Poljskem.

Prlekija-on.net, četrtek, 20. april 2023 ob 15:12
Dijaki GFML na Poljskem

Dijaki GFML na Poljskem

V aprilu 2023 so na Gimnaziji Ljutomer uspešno izpeljali drugo mobilnost preko projekta Erasmus+. Tokrat so izbrali Poljsko, natančneje mesto Katovice. Tako je 10 dijakov programa predšolska vzgoja med 26. 3. in 7. 4. 2023 opravljalo praktično usposabljanje pri delodajalcih (PUD) v tamkajšnjih vrtcih. Odpotovali so 26. 3. 2023, v zgodnjih jutranjih urah in po približno 8 urah vožnje z avtobusom prispeli v Katovice, kjer jih je prijazno sprejela ga. Ewelina Jastrzᶒbska in jih seznanila z vsemi pomembnimi informacijami ter urnikom dejavnosti.

Prva dva dneva so spoznavali Katovice in sistem mestnega prevoza ter se pripravljali na bivanje in delo na Poljskem. Od tretjega dneva dalje pa so dijaki od 9.00 do 15.00 preživeli v vrtcih. PUD so dijaki opravljali v zasebnem vrtcu, na dveh lokacijah: pet dijakov je bilo v vrtcu Mali Giganci in pet dijakov v vrtcu Super Giganci. Otroci so bili starostno razdeljeni po skupinah od 1. do 3. leta (jasli ali żłobki) in od 3. do 6. leta (przedszkole), kar je že prva razlika v primerjavi s slovenskimi javnimi vrtci.

Spodaj objavljamo potek, kakor so ga opisali dijaki.

V vrtcih so nas otroci kot vzgojitelji sprejeli lepo. Otroci so se že prvi dan pri nas tudi radi pocrkljali. Občasno nam je jezik predstavljal oviro, a smo si v teh situacijah pomagali s prevajalnikom in kretnjami. Zaradi lažjega sporazumevanja z otroki smo se hitro naučili nekaj osnovnih besed, ki smo jih tudi najpogosteje slišali v vrtcih. Pomagali smo pri dnevni rutini, se vključevali v igro otrok, tolažili otroke, ki so to potrebovali in se vključevali v dejavnosti otrok. Ugotovili smo, da se delo vzgojitelja v teh poljski vrtcih razlikuje od dela vzgojitelja pri nas. Na Poljskem npr. nimajo pomočnika vzgojitelja, ampak sta v timu dva vzgojitelja, tudi število otrok na vzgojitelja je večje kot pri nas. Dnevna rutina je približno enaka, a smo v teh dveh vrtcih opazili, da je manj bivanja na prostem, saj nimajo zunanjega igrišča. Vzgojitelji ne pišejo dnevnih priprav, ampak vodijo dnevnik, dnevno pa preko aplikacije obveščajo starše o dejavnostih otroka.

V drugem tednu mobilnosti so dijaki otrokom in vzgojiteljem predstavili Slovenijo in otroke naučili plesati na melodijo slovenske ljudske pesmi Ob bistrem potoku je mlin. Tako so tudi otroci spoznali delček slovenske kulture. Ob ogledu videoposnetka pa smo ugotovili, da je kar nekaj besed v poljščini zelo podobnih: mlin, konji, račka je kačka ipd.

Po delu v vrtcu so nas popoldne čakale aktivnosti, kjer smo se lahko sprostili in spoznali poljsko kulturo. Tako smo en dan preživeli na kegljišču, drug dan na kopanju, tretji na drsanju, nekaj dni pa smo imeli tudi prosto popoldne, kar smo hitro izkoristili za obisk centra mesta in dveh velikih nakupovalnih centrov.

Preko vikenda smo v soboto obiskali mesto Krakov in njegove znamenitosti, v nedeljo pa rudnik soli v mestu Wieliczka, ki je veličasten in edinstven v Evropi zaradi podzemnih dvoran, kipov in cerkve.

Spremljevalki dijakov sva bili Nina Pečnik (prvi teden) in Lilijana Fijavž (drugi teden), ki sva opravili tridnevno senčenje na delovnem mestu. Tako sva imeli priložnost spoznati in doživeti delo vzgojitelja na Poljskem. Poleg podobnosti in razlik pri delu vzgojiteljev, sta se nama je vtisnili v spomin živahnost in zaupljivost otrok. Ob ponedeljkih ima predšolska skupina v Malih Gigancih trening juda z zunanjim izvajalcem, pri čemer otroci neizmerno uživajo v gibanju in preizkušanju svojih fizičnih moči.

Predzadnji dan mobilnosti je bil drugačen. Poslovili smo se od otrok in zaposlenih, nato pa se udeležili posebnega dogodka, kjer smo prejeli potrdila EU Mobility o uspešno opravljeni mobilnosti. Dijakom bo ta delovna izkušnja v tujini vsekakor odlična popotnica na nadaljnji karierni poti.

Za vse udeležence je bila izmenjava na Poljskem čudovita, spoznali smo novo kulturo, nov jezik, poklic vzgojitelja malo drugače, dobili smo tudi kako idejo za izvedbo dejavnosti pri nas, preverili in utrdili svoje znanje angleščine, pridobili nova poznanstva, okusili odlično poljsko kulinariko, nad katero smo bili zelo navdušeni... Vsekakor nam bo Poljska ostala v lepem spominu. Zdaj doma obujamo spomine na Žabko - mini trgovinico čez cesto, terme Tichy, moderne apartmaje, kamor se vstopa samo s kodo in nimajo recepcije ... Katovice so prostrano mesto z veliko zelenimi površinami, veliko je odprtih gradbišč, dvorana Spodek gosti največja športna prvenstva. Da je to bilo socialistično železarsko industrijsko mesto in da je zgodovina Poljakov kar precej podobna zgodovini Slovencev pa na zanimiv način prikazuje Šlezijski muzej, ki je res vreden ogleda.



Več v Kultura in izobraževanje