Ste naredili vse za varen dom?

Gasilci so v mesecu varstva pred požari preverili svojo pripravljenost

Branko Košti, ponedeljek, 24. oktober 2011 ob 15:181
Gasilska vaja

Gasilska vaja

Letošnji oktober, mesec varstva pred požari, poteka ob sloganu "Ste storili vse za varen dom?"  Namen projekta je opozoriti, da doma in v neposredni okolici obstaja veliko nevarnosti, ki lahko povzročijo požar.

Lastnik stanovanjskega poslopja v Cezanjevcih verjetno ni naredil dovolj za varen dom, saj je zaradi napake na elektroinstalaciji stanovanjski del stavbe zajel požar, ki se je razširil na ostrešje gospodarskega poslopja. Gost dim se je razširil v prostoru, v stanovanjskem objektu je bila ujeta tudi ena oseba. Sosed, ki je opazil požar, šele ko je ogenj prebil ostrešje, je takoj poklical regijski center za obveščanje v Murski Soboti.

Na srečo je bila to samo predpostavka vaje, v kateri so prostovoljni gasilci z območja Gasilske zveze Ljutomer, Rdeči križ, reševalci ZD Ljutomer in policisti PP Ljutomer, preverili svojo pripravljenost in ustreznost svoje opreme za tovrstne intervencije, preverili pa so tudi sistem alarmiranja enot.

V nedeljo dopoldne smo si ogledali vajo, v kateri so sodelovali člani PGD sektorja Mala Nedelja (PGD Mala Nedelja, Radoslavci in Precetinci) in PGD iz občine Veržej (PGD Bunčani, Veržej in Banovci). Priložnostni gledalci smo spremljali usklajeno delovanje ekip, v kratkem času so uspeli pogasiti požar na ostrešju in v notranjosti objekta, pravočasno so našli pogrešano osebo, jo iznesli in predali ekipi PP. Našli in prenesli na prosto so tudi plinsko jeklenko, zaradi katere je grozila nevarnost eksplozije. Vaja je bila za sodelujoče zahtevna, saj je objekt predviden za rušenje, zato so organizatorji lahko vzpostavili pogoje kot na dejanskem požarišču, vključno z zadimljenjem in toplotnimi učinki v prostorih. Na ta način so lahko preverili ustreznost zaščitne opreme in usposobljenost za uporabo tehnične opreme, predvsem dihalnih aparatov.

V krajši analizi po končani vaji so strokovni ocenjevalci pohvalno ocenili delovanje vseh sodelujočih. Opozorili so sicer na nekaj manjših nedoslednosti, ki pa niso vplivala na uspešnost opravljene naloge, ampak so bolj usmerjale na olajšanje nekaterih postopkov in prispevale k večji varnosti gasilcev na intervencijah.


Več v Kultura in izobraževanje