Aktiviran tudi Rdeči križ Slovenije z območnimi združenji, bolničarji, nastanitvenimi enotami in stacionarijem

V kolikor želite pomagati prizadetemu prebivalstvu pri sanaciji škode po neurjih in poplavah, to najhitreje storite z SMS-om s ključno besedo UJMA5 oz. UJMA10 in ga pošljete na številko 1919 ter tako donirate 5 oz. 10 EUR

Prlekija-on.net, petek, 4. avgust 2023 ob 21:37
Poplavljena so številna naselja

Poplavljena so številna naselja

Rdeči križ Slovenije je s svojimi območnimi združenji, ki so marsikje po Sloveniji ravno tako močno prizadeta, polno aktiviran in se v koordinaciji z enotami Civilne zaščite, z razpoložljivimi kapacitetami članov in predanih prostovoljcev nemudoma odziva na pomoč.

RKS je že aktiviral Nastanitveno enoto Ljubljana, ki je vključena v pomoč v Nastanitvenem centru v Zalogu, pomagali pa so tudi pri takojšnji zagotovitvi 30 prehranskih paketov, ki jih bodo - skupaj z dvema paletama vode, zaradi današnje neprevoznosti cest lahko najprej v soboto zjutraj za potrebe oskrbe evakuiranega prebivalstva dostavili na štab Civilne zaščite Kamnik. Ostali pripadniki RKS še ostajajo v pripravljenosti, seveda pa je potrebno izpostaviti, da se na področju severne Primorske, Gorenjske ter Koroške tamkajšnja območna združenja borijo s strašno vodno ujmo in posledicami neurij, ki so področja prizadela v preteklih dveh tednih.

Kolegi iz Rdečega križa Hrvaške so jim nemudoma ponudili pomoč in k nam nocoj dostavljajo kamion ustekleničene pitne vode, ki jo bodo v naslednjih dneh dostavili na področja, kjer je preskrba s pitno vodo motena oz. otežena. V pomoč pri oskrbi prebivalstva, ki je dobesedno odrezano od sveta na področju Koroške, Rdeči križ Avstrije na pomoč pošilja 6 ekip z reševalnimi vozili, v stanju polne pripravljenosti pa so tudi lastne ekipe bolničarjev.

Poplavljene so številne vasi in mesta na severu države

Uresničili so se najbolj črni scenariji. Količina padavin, ki je padla v nočnih urah, je celo večja od pričakovanih.


Na Zvezi združenj Rdečega križa Slovenije so vzpostavili tudi koordinacijsko skupino, ki je na elektronski naslov ops.rks@rks.si dosegljiva 24 ur na dan.

V kolikor želite pomagati prizadetemu prebivalstvu pri sanaciji škode po neurjih in poplavah, to najhitreje storite z SMS-om s ključno besedo UJMA5 oz. UJMA10 in ga pošljete na številko 1919 ter tako donirate 5 oz. 10 EUR, sredstva za pomoč pa lahko nakažete tudi na TRR račun: Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, SI56 0310 0123 4567 891 (odprt pri SKB Banka d. d.), sklic: 00 96875, Namen: Ujma 2023, BIC banke: SKBASI2X, koda namena: CHAR.

Še enkrat pa vas opozarjamo, da domove zapuščajte le, če je to nujno potrebno, da pri delu ne ovirate intervencijskih ekip in da v prvi vrsti poskrbite za lastno varnost.




Več v Kultura in izobraževanje