Ministri na ogledu prizadetih območij v Prekmurju

Ministrica Tanja Fajon se je ministru Grlić Radmanu zahvalila za izjemno sosedsko solidarnost Hrvaške v teh težkih časih za Slovenijo.

Prlekija-on.net, sreda, 9. avgust 2023 ob 08:28
Ministri na obisku poplavnih območij

Ministri na obisku poplavnih območij

Ministrica Tanja Fajon je v torek na obisku gostila zunanjega ministra Hrvaške Gordana Grlić Radmana. Na ogledu območij prizadetih v poplavah se jima je pridružil tudi minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek. Ministri so si skupaj z županjo Črenšovcev Vero Markoja in županom Lendave Janezom Magyarjem v spremstvu poveljnika Civilne zaščite za Pomurje Martina Smodiša ogledali prizadeta območja in nasipe občin Črenšovci in Lendava.

Ministrica Tanja Fajon se je ministru Grlić Radmanu zahvalila za izjemno sosedsko solidarnost Hrvaške v teh težkih časih za Slovenijo: "V imenu Vlade Republike Slovenije in Slovenije se iskreno zahvaljujem hrvaški vladi in hrvaškemu narodu za izjemno solidarnost in nesebičnost. Hrvaška je bila prva, ki je z vojaškim helikopterjem nudila tisto nujno pomoč, s katero smo preprečili poplavljanje reke Mure. Danes je na poti še dodatna hrvaška pomoč, 17 vojakov, veliko naprav, gradbenega materiala, skratka hrvaška res kaže izjemno solidarnost."

Slovenija je aktivirala mehanizme EU in Nata, bilateralno pomoč pa so nam poleg Hrvaške do zdaj ponudile tudi Madžarska, Avstrija, več italijanskih dežel, Malta, Bolgarija, Latvija, Češka in države Zahodnega Balkana.

Zaprosili smo za več delovnih strojev

Slovenija je zaprosila za mednarodno pomoč


Ministrica prosila za dodatno pomoč EU in Nata

Ministrica je vsem zunanjim ministrom EU in Nata ter držav kandidatk za EU poslala pismo, v katerem se je v imenu slovenske vlade in državljanov zahvalila partnerjem, ki so se že odločili za pomoč Sloveniji, ter prosila za dodatno pomoč EU in Nata. "Naš glavni cilj je, tako kot pri vsaki naravni nesreči, odpraviti neposredne posledice te tragedije, da bi se čim prej vrnili v normalno stanje. Poleg tega bodo potrebna resna prizadevanja, da si bosta naša družba in gospodarstvo v celoti opomogla od uničujočih poplav, pri čemer bo to okrevanje treba podpreti tudi s solidarnostjo iz skladov EU. Pri tem bo zato ključnega pomena pravočasen dostop do solidarnostnega in drugih skladov," je povedala ministrica.

"Na Vladi Republike Slovenije in meni kot ministru za kohezijo in regionalni razvoj je, da skušamo z EU skladi čim prej zagotoviti finančna sredstva, da bomo pokrili škodo na javni infrastrukturi in pomagali ljudem. Pred nami je veliko dela, ampak skupaj z našimi prijatelji, z našimi sosedi, skupaj bomo zmogli," je dodal minister Jevšek.

Foto: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

I MINISTRICA FAJON S HRVAŠKIM MINISTROM GRLIĆ RADMANOM IN MINISTROM JEVŠKOM V PREKMURJU Ministri so si skupaj...

Objavil/a Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve RS / Slovenian Ministry of Foreign and European Affairs dne Torek, 08. avgust 2023
Poplave ob Muri iz zraka, vir: Slovenska vojska

Tako je poplavljeno območje ob Muri videti iz zraka





Več v Gospodarstvo