Knjige so najbolj tihe prijateljice...

V Radencih literarno srečanje upokojencev Pomurja

Filip Matko, četrtek, 27. oktober 2011 ob 09:531
Pravljičarka Vesna Radovanović

Pravljičarka Vesna Radovanović

Pod motom Charlesa W. Eliota »Knjige so najbolj tihe prijateljice, najlažje dosegljive in najbolj modre svetovalke ter najbolj potrpežljive učiteljice.« je v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, 26. oktobra dopoldne potekalo literarno srečanje literarnih ustvarjalk in ustvarjalcev, ki ga je v sodelovanju z Društvom upokojencev Radenci pripravila Komisija za kulturo in izobraževanje pri Pomurski pokrajinski zvezi društev upokojencev, s sedežem v Murski Soboti.

V predprostoru domske knjižnice se je zbralo skupno 35 udeleženk in udeležencev srečanja iz sedmih društev upokojencev (Gornja Radgona, Ljutomer, Murska Sobota, Puconci, Radenci, Tišina in Veržej), ki jih je v uvodu pozdravila predsednica prej imenovane komisije, Marijana Škrilec, sicer iz Društva upokojencev Černelavci. Ta je vodila tudi enourni pogovor s knjižničarko in pisateljico Vesno Radovanović iz Murske Sobote, ko je po uvodu sledil prvi del sredinega literarnega srečanja.

Po krajšem odmoru je vse pozdravila predsednica Društva upokojencev Radenci, Marija Erveš, ki je predstavila zbornik »Shojene poti 7« ter publikacijo z naslovom  »Ure naših dni«, ki je bila izdana letos v DOSOR-ju. In temu je sledil drugi del tokratnega literarnega srečanja, ko so se s svojimi deli predstavili posamezniki oziroma posameznice. Brali so svojo prozo in pesmi. Vmes so za popestritev z igranjem na violino (Katarina Farkaš in Polonca Kulčar) in kitaro (Eva Farkaš in Nina Kolar) poskrbele učenke Osnovne šole Radenci. Ob zaključku je vsem izrekel čestitke in zahvalo predsednik Pomurske pokrajinske zveze društev upokojencev Mirko Lebarič, ki bi si želel, da s tovrstnega srečanja pride tudi do zbirke gradiv pesmi in proze v obliki posebnega zbornika, kajti po njegovih podatkih v Pomurju ustvarja na literarnem področju okrog 80 posameznic in posameznikov – upokojencev.

Temu je sledil še tretji del srečanja, družabno druženje s kosilom v restavracijskih prostorih DOSOR-ja. Stkala so se številna nova prijateljstva med pisci pesmi in proze z obeh bregov reke Mure, ki si tovrstnih srečanj vsekakor želijo več.


Več v Kultura in izobraževanje