Dogaja se med nami

Osveščanje mladih na Osnovni šoli Radenci

Filip Matko, petek, 28. oktober 2011 ob 18:48
Osveščanje mladih na Osnovni šoli Radenci

Osveščanje mladih na Osnovni šoli Radenci

V šolskem letu 2011/2012 je mentorica krožka Rdečega križa na Osnovni šoli Radenci, Simona Celec, pripravila program primernih vsebin za razredne ure šolark in šolarjev od prvega do devetega razreda.

Tako bo kar dvanajst oddelkov opravilo razredno uro z vsebinami s področja preventivnega delovanja Rdečega križa, od tega učenke in učenci od 4. do 9. razreda o zasvojenosti s kajenjem, alkoholom in mamili (o škodljivosti kajenja bodo spregovorili tudi v prvem razredu), učenke in  učenci 2. a in 2. b bodo ob sprejemu med mlade člane Rdečega križa prisluhnili zgodbici Križem kapica.

Prvo srečanje aktivista Rdečega križa (spodaj podpisani !) s šolarji v tem šolskem letu je potekalo v petek, 28. oktobra, z devetošolkami in devetošolci. Bila je izvedena destigmatizacijska delavnica, ob tem pa za izhodišče uporabljena vsebina brošure Rdečega križa Slovenije z naslovom »Zgodilo se je čisto blizu nas«, ki so jo skupaj pripravili Ciril Klajnšček, Andrej Potrč in dr. Horowitz. Gre pravzaprav za strip, ko se z močjo risbe, ki pove več kot tisoč besed, uvede šolarje v tipičen scenarij nastanka odvisnosti od drog. Zgodba seveda nima konca, ker se od bralca pričakuje, da interaktivno poišče rešitev problema.

Tako so storili tudi učenke in učenci 9. razreda OŠ Radenci, ki so se razdelili v dve skupini s sedmimi akterji ter si razdelili vloge in  te vloge oseb tudi zaigrali. Ob zaključku razredne ure se je lahko ugotovilo, da strip nikogar ni pustil brezbrižnega in da je igranje vlog pustilo sled med mladimi, da verjetno nikoli ne bodo pomislili, da bi segli po mamilih.


Več v Kultura in izobraževanje