Na vzhodu v ponedeljek možna neurja s točo in močnim vetrom

Arso je izdal oranžno opozorilo, saj bodo v ponedeljek ob prehodu hladne fronte možna krajevna neurja, predvsem v zahodni in osrednji Sloveniji tudi dolgotrajni nalivi.

Prlekija-on.net, nedelja, 27. avgust 2023 ob 18:30
Ponovno bodo možna neurja

Ponovno bodo možna neurja

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) se bo ponoči v zahodni in osrednji Sloveniji oblačnost povečala, na vzhodu bo do jutra ostalo delno jasno. Zjutraj bodo na severozahodu prve plohe in nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 19, na Primorskem do 24 °C.

V ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno, več sonca bo dopoldne v vzhodnih krajih. Dopoldne se bodo padavine z nevihtami pojavljale v zahodni polovici Slovenije, popoldne tudi drugod. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 26, na Primorskem ter ponekod v južni in severovzhodni Sloveniji do 29 °C.

Arso je izdal opozorilo, saj bodo v ponedeljek ob prehodu hladne fronte možna krajevna neurja, predvsem v zahodni in osrednji Sloveniji tudi dolgotrajni nalivi.

V torek in sredo bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnim dežjem, v torek bodo vmes še nevihte. Še nekoliko hladneje bo. V četrtek se bo čez dan delno razjasnilo.

Napoved vremena
Za ponedeljek je izdano oranžno opozorilo, vir: Arso

Na vzhodu možna neurja s točo in močnim vetrom

Pričakovana količina padavin do torka zjutraj bo predvidoma največja v zahodni in osrednji Sloveniji. Na vzhodu bodo zaradi večje pregretosti ozračja verjetna neurja s točo in močnim vetrom.

Kot še navaja Arso, "bodo ponedeljkove padavine na posamezni lokaciji predvidoma trajale bistveno manj kot 24 ur (lahko celo manj kot 12), a zaradi primerjave podajamo izračunano skupno količino padavin po treh scenarijih - minimalnem, srednjem in maksimalnem. Iz prikazov je razvidna velika negotovost pri izračunu, ki je posledica nepredvidljive moči posameznih konvektivnih procesov. Razpon možne količine padavin tako sega po minimalnem scenariju le od 0 do 30 mm, po srednjem od 10 do 80 mm in po maksimalnem kar od 25 do 150 mm. Podoben izračun smo objavili že pred zadnjim poplavnim dogodkom (3.8.) in izkazalo se je, da je bila takrat izmerjena količina padavin še najbliže maksimalnemu scenariju. Seveda pa iz tega še ne moremo sklepati, da bo tudi tokrat tako."

Tudi današnji izračuni meteoroloških modelov potrjujejo pričakovan buren razvoj...

Objavil/a ARSO vreme dne Nedelja, 27. avgust 2023



Več v Narava