Predsednica Nataša Pirc Musar si je ogledala poškodovan protipoplavni nasip v Dolnji Bistrici

Na delovnem kosilu z dvanajstimi župani s tega območja pa se je seznanila z načrti za obnovo.

Prlekija-on.net, četrtek, 14. september 2023 ob 19:01

Nataša Pirc Musar v Dolnji Bistrici

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v četrtek obiskala v avgustovskih poplavah prizadeta območja. Obisk je začela v Zgornji Savinjski dolini, sledil je obisk Ljubnega, nato je obiskala tudi Prekmurje, kjer si je v spremstvu županje Občine Črenšovci Vere Markoja ogledala poškodovan protipoplavni nasip v Dolnji Bistrici. Na delovnem kosilu z dvanajstimi župani s tega območja pa se je seznanila z načrti za obnovo. Obisk prizadetih območij je predsednica zaključila v Črni na Koroškem, ki jo je obiskala že takoj po umiku narasle vode.

Ob obisku prizadetih območij je predsednica prisluhnila številnim posameznikom, ki so jim poplave uničile ali poškodovale domove, predstavnikom lokalnih skupnosti in civilne zaščite ter gospodarstvenikom, ki so zaradi naraslih voda utrpeli škodo. Ob tem je izrazila globoko sočutje s prizadetimi in zagotovila, da bo pozorno spremljala nadaljnjo obnovo, vladno delovno skupino za koordinacijo obnove po poplavah pa seznanila s konkretnimi izzivi, s katerimi so jo seznanili ob obisku.

Stanje v Dolnji Bistrici popoldne

Ob Muri evakuirali okoli 500 prebivalcev


Predsednica je izpostavila pomembnost zagotavljanja pomoči v pravi obliki. V zvezi s tem je poudarila ključno vlogo humanitarnih organizacij, ki so v času po ujmi opravile neprecenljivo delo in pomagale številnim posameznikom. Napovedala je, da se bo v naslednjih tednih sestala s predstavniki humanitarnih organizacij in jim posredovala informacije, ki jih je dobila danes od posameznic in posameznikov, ki to pomoč potrebujejo. Napovedala tudi srečanje s predsednikom vlade, na katerem bo dr. Golobu predala izčrpno poročilo s terena.

Predsednica republike je ljudi na prizadetih območjih pozvala, naj bodo potrpežljivi, obnova poteka postopoma in pomembno je, da je najprej zagotovljena osnovna infrastruktura. Poudarila pa je nujnost obveščanja prizadetih o sanaciji in izrazila zaupanje v delo vladne svetovalne skupine. Pozvala je tudi k pospešitvi postopkov sanacije nasipov in nabrežin ter se zavzela za kvalitetno in trajnostno gradnjo.




Več v Gospodarstvo