Radovednost brez meja

Tudi na Osnovni šoli Cvetka Golarja Ljutomer so v tem tednu obeležili Teden otroka.

Prlekija-on.net, petek, 6. oktober 2023 ob 18:04
Teden otroka na OŠ Cvetka Golarja Ljutomer

Teden otroka na OŠ Cvetka Golarja Ljutomer

Teden otroka, program Zveze prijateljev mladine Slovenije, poteka že od leta 1954, in sicer od prvega ponedeljka v mesecu oktobru v trajanju 7 dni.

Tudi na naši šoli Osnovni šoli Cvetka Golarja Ljutomer smo v tem tednu obeležili Teden otroka. Sledili smo temi letošnjega programa, to je radovednosti in v iskanju odgovorov na radovedna vprašanja pripravili pestra dogajanja, ki so se zvrstila skozi cel teden.

»Radovednost pomeni zanimanje za različne stvari. Vodi nas k odkrivanju sveta okoli nas in raziskovanju znanja. Z radovednostjo napredujemo, prihajamo do novega znanja, novih izkušenj in spoznanj. Radovednost pomaga otrokom odkrivati in razumeti svet.«

Najpogostejše otroško vprašanje ob radovednosti je "zakaj ...", temu pa sledi odgovor: "zato ...".  Zakaji so nas tako vodili do zatojev, radovedna vprašanja otrok so tako vodila do odgovorov.

Teden otroka pa smo še povezali z Nacionalnim mesecem branja, mesecem šolskih knjižnic in začetkom bralne značke.

Tako so nas v sredo, 4. 10. 2023, obiskali dijaki SŠGT Radenci z mentoricama. Pripravili smo dve dejavnosti, in sicer vodenje po mestu Ljutomer in kuharsko delavnico. V kuharski delavnici smo pod mentorstvom strokovne učiteljice Zdenke Mesarič in dijaka Nejca pripravili vanilijevo kremo in sadni sladoled, s katerima smo se ob koncu posladkali. Druga skupina pa se je odpravila po Ljutomeru. Po mestu sta nas vodili dijakinji Ana Luša in Lara, pod mentorstvom strokovne učiteljice Elvire Štumpf, in nam tako približali marsikatero znamenitost mesta. Med vodenjem smo prebirali tudi pesmi naših rojakov. Tako smo se priključili aktivnostim v okviru nacionalnega meseca branja, ki se začenja na mednarodni dan pismenosti, 8. septembra, in traja do 8. oktobra 2023. Tako smo preživeli prečudovit dan v družbi novih prijateljev.

Mesec oktober pa je tudi mesec šolskih knjižnic. Zato smo se že naslednjega dne, to je v četrtek, 5. 10. 2023, posvetili branju. Obiskala nas je ga. Antonija Žerdin, upokojena vzgojiteljica in avtorica otroških pesmaric in slikanice Lesi, naša sreča. Tega dne smo podelili prvošolcem tudi darilno slikanico Hiša selivka.

Teden otroka se počasi zaključuje. Skozi igrivo raziskovanje smo se potepali po mestnih parkih, gozdičih in trgih, se skupaj kulinarično razvajali, skupaj brali in poslušali zgodbe v parku in knjižnici.

Bil je teden čudovitih dogodkov, ki jih bomo še nadgradili z dogodki skozi celo šolsko leto.

Vida Tivadar,
šolska knjižničarka in koordinatorica dogodkov




Več v Kultura in izobraževanje