Med 100 najboljšimi trajnostnimi zgodbami na svetu tudi letos Destinacija Jeruzalem

Na seznam se je s svojimi primeri dobrih praks uvrstilo šest slovenskih destinacij: Ljubljana, Šaleška dolina, Brežice, Jeruzalem, Miren Kras in Kranj.

Prlekija-on.net, torek, 10. oktober 2023 ob 16:52
Svetinje

Svetinje

Globalna organizacija Green Destinations je sinoči na konferenci v estonskem Talinu razkrila letošnji seznam 100 najbolj trajnostnih zgodb na svetu (Green Destinations Top 100 Stories). Nanj se je s svojimi primeri dobrih praks uvrstilo šest slovenskih destinacij: Ljubljana, Šaleška dolina, Brežice, Jeruzalem, Miren Kras in Kranj. S tem se še utrjujeta ugled in prepoznavnost Slovenije in njenih destinacij kot enih najbolj zelenih in trajnostnih na svetu.

Na izbor Green Destinations Top 100 Stories se vsako leto prijavijo številne destinacije z vsega sveta. Strokovna komisija jih izbere 100, ki jih prepozna kot primere dobrih praks. Slovenske destinacije se redno uvrščajo na seznam, kar je odraz sistematičnega in dolgoletnega razvoja ter promocije trajnostnega turizma.

Direktorica STO mag. Maja Pak je ob tej priložnosti dejala: »Za slovenski turizem trajnost ni izbira, ampak je naša dolžnost ohraniti naravna čudesa ter bogato kulturo in tradicijo, ki so v samem središču naše identitete. Iskreno čestitam vsem šestim destinacijam, ki v izboru Green Destinations z dobrimi trajnostnimi praksami letos izstopajo v mednarodnem prostoru in s tem širijo glas o zeleni Sloveniji v svet. Tudi na STO ostajamo zavezani nadaljnjemu razvoju in promociji trajnostnega turizma s projekti, kot so nadgradnja Zelene sheme slovenskega turizma, vzpostavitev Nacionalnega informacijskega središča ter novi pilotni projekt za zmanjšanje količin odpadne hrane. Skupaj ustvarjamo turistično ponudbo, ki je avtentična in temelji na našem spoštovanju narave in skupnosti

Vodni bivoli

V Prlekiji lahko na prostem vidite vodne bivole ter nekatere ogrožene in redke vrste ptic


Destinacija Jeruzalem

Jeruzalem Slovenija: Oaza za raziskovalce narave

Organizacija Green Destinations je med top 100 najbolj trajnostnih zgodb na svetu uvrstila šest izstopajočih trajnostnih praks slovenskih destinacij, med njimi je tudi Destinacija Jeruzalem.

Destinacija Jeruzalem Slovenija je strateško zavezana trajnostnemu, družbeno in gospodarsko odgovornemu razvoju. K ohranjanju narave si prizadevajo prispevati na več področjih.

Naravni rezervat Ormoške lagune je eden najboljših primerov ohranjanja narave v destinaciji in študijski primer, kako je degradirano območje postalo naravni rezervat. Naravni rezervat Ormoške lagune je 55 hektarjev veliko mokrišče antropogenega izvora, ki se nahaja v ekosistemu reke Drave ob Ormoškem jezeru. Sestavljajo ga plitvi bazeni s trstičjem in sestoji gabra, obdaja pa ga poplavni gozd. Mokrišče je izjemnega nacionalnega in mednarodnega pomena za številne ogrožene vrste ptic. Območje je pomembno gnezdišče vodnih ptic in ključno postajališče ptic selivk v Sloveniji. Število ptic v sezoni selitve lahko doseže več deset tisoč. Gre za izjemen primer desetletja trajajočega sodelovanja med industrijo (Tovarna sladkorja Ormož) in naravovarstveno organizacijo (Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije - DOPPS). Je vzoren in poučen prikaz sodobne naravovarstvene prakse, kako je mogoče varovati naravno in industrijsko kulturno dediščino.

Ormoške lagune

O organizaciji Green Destinations

Green Destinations je nizozemska organizacija, ki deluje na področju ocenjevanja, razvoja veščin in certificiranja destinacij ter podjetij, ki se zavezujejo k trajnostnemu turizmu. Organizacija vodi več globalnih programov ter globalno partnerstvo, ki združuje več kot 50 predstavnikov: strokovnjakov za trajnostni turizem, svetovalnih podjetij ter neprofitnih organizacij. Do danes je v programih Green Destinations sodelovalo več kot 450 destinacij in 50 podjetij iz 60 držav.

Leta 2016 je organizacija Green Destinations Slovenijo razglasila za prvo zeleno državo na svetu. V presoji 100 trajnostnih kazalnikov je bila takrat ugotovljena 96-odstotna skladnost.

Jeruzalem

Destinacija Jeruzalem brez Občine Ljutomer, ki ustanavlja svojo blagovno znamko





Več v Gospodarstvo