Pismo srca - akcija zbiranja odpadnega papirja in EKO bralna značka

Povezovanje otrok vrtcev UE Ljutomer

Karmen Kosi, EKO koordinatorka, torek, 8. november 2011 ob 16:18
Zbran papir 2-4 letnih otrok

Zbran papir 2-4 letnih otrok

V okviru programa EKO vrtca za šolsko leto 2011/2012 smo si zadali, da bomo izvedli tri akcije zbiranja odpadnega papirja.

Pridružili smo se fundaciji PISMO SRCA, ki zbira odpadni papir za financiranje perspektivnih športnikov iz družin, ki živijo v težjih materialnih pogojih. Pravkar poteka prva akcija zbiranja odpadnega papirja. V aktivnosti smo smiselno vključili otroke na različne načine: priprava plakata za starše, izvedba različnih spontanih in načrtovanih dejavnosti o nastanku papirja, uporabi papirja, kontejnerjih za odpadni papir itd., predvsem pa smo se veliko pogovarjali o pomoči ljudem tudi z denarjem, ki ga dobimo s prodajo papirja.

Z veseljem so otroci zbrani papir odnesli v kontejner, ki je postavljen pred vrtcem. Otroci so tudi starše spodbudili k zbiranju odpadnega papirja. K sodelovanju smo povabili tudi stanovalce iz bližnjih stanovanjskih blokov.

Zavedamo se, da je pomembna vzgoja k solidarnosti, medsebojni pomoči ipd. že v predšolskem obdobju. Ne gre za velike korake, niti za visoke vsote. Pomemben je začetek in pomembno je ozaveščanje, da sami zmoremo malo, skupaj pa zelo veliko.

Pretekli teden so se ob tabli »GRESOVŠČAK« srečali otroci vrtca Ljutomer in vrtca Gresovščak. Slednji so predali EKO knjižni nahrbtnik otrokom iz Vrtca Ljutomer. Bilo je prijetno srečanje sredi narave. Ni šlo le za predajo nahrbtnika, v katerem so knjige z EKO vsebino, ampak za pomembno povezovanje otrok vrtcev UE Ljutomer. Prav preko knjig se pletejo vezi med vrtci in otroci vrtca Ljutomer bodo čez 14 dni predali nahrbtnik otrokom iz vrtca Cezanjevci. Ponovni dokaz, kako pozitivno moč povezovanja ima tudi pisana beseda. Ker pa so knjige z ekološko vsebino, gre tudi za dodatno vzgojo k ohranjanju narave.


Več v Najmlajši