Tekst v podobi

Novembrska regijska razstava v Gornji Radgoni

Filip Matko, sreda, 9. november 2011 ob 12:30
Razstava

Razstava

Do 14. oktobra je imela Območna izpostava Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti v Gornji Radgoni, ki jo uspešno vodi Simona Pirc Katalinič, odprt razpis za regijsko likovno razstavo pod delovnim naslovom »Tekst v podobi: črka, beseda, tekst kot element likovnega dela« za ljubiteljske likovne ustvarjalce. Ker je govora o regiji, je na razpis prispelo kar 47 likovnih del 28 avtorjev iz celotnega Pomurja.

Vsa prijavljena dela si je 20. oktobra ogledal regijski selektor, docent dr. Matjaž Duh, profesor na oddelku za likovno umetnost ter prodekan za znanstvenoraziskovalno in podiplomsko dejavnost na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru, ki je zapisal:

 »…Vsakoletni likovni natečaji imajo namen zbrati in prikazati kakovostne rezultate ljubiteljske in tudi profesionalne likovne ustvarjalnosti, kar na daljši rok pomeni tudi kakovostno rast likovne produkcije v okolju. To je organizatorju JSKD OI Gornja Radgona tudi uspelo, saj je večji del sodelujočih avtorjev s svojimi likovnimi deli presegel prag pričakovanj. Likovni ustvarjalci so se odzvali na temo Tekst v podobi, kjer naj bi imela črka ali besedilo določujoč pomen. Upodobitev črkovnega znaka ali dela besedila v kontekstu širše zastavljene likovne ideje se lahko na eni strani naslanja na odmeve letrizma, ki ga je v bujnem obdobju predvojnih avantgard zasnoval Isidore Isou in je s pesništva prešel v slikarstvo, ali pa likovnino predstavlja le črka, kot samostojni tipografski znak z lastno likovno vrednostjo. Tema likovnih ustvarjalcev vsekakor ne omejuje, temveč jih spodbuja k razmisleku o ustaljenih shemah likovnega oblikovanja, o preskoku mej mimetičnega v reinterpretiranje siceršnjih ustvarjalnih postopkov, v oblikovanje novega z ohranjanjem osebnega.

V izbor za razstavo je bilo uvrščenih 23 avtorjev s 25 likovnimi deli. Med razstavljenimi deli so zastopana tri področja likovne umetnosti in sicer: slikarstvo, grafika in kiparstvo. Med slednjimi gre za tri plastike manjše velikosti, ki so glede izbire materiala in načina materializacije likovnega sporočila precej raznolike. Steklo, les in siporeks so preko ustvarjalnih postopkov likovnikov dobili novo vsebino. Izbrane oblike in materiali so kot posledica izvirno zastavljene likovne rešitve prevzeli vlogo likovnega sporočila. Naslednji sklop razstavljenih del predstavljajo grafični listi. Med razstavljene grafike, odtisnjene na visok ali globok način tiska bi lahko uvrstili tudi kopijo geografske karte, ki je z dodatno likovno intervencijo dobila povsem nov pomen. Raznolikost ostalih razstavljenih grafičnih listov, odtisnjenih v črni in ponekod dodani rdeči grafični barvi, tako po velikosti formata kot po likovni poetiki lepo kontrastira razstavljenim slikam, ki zapolnjujejo večji del razstavnega prostora… Razstavljena likovna dela kažejo na kakovostno rast likovne produkcije v regiji. Vsem likovnim ustvarjalcem, katerih likovna dela so predstavljena na razstavi, iskreno čestitam za njihove likovne dosežke.«

Vsa izbrana dela si je moč ogledati v galeriji Doma kulture v Gornji Radgoni do konca tega meseca, kajti razstava je odprta že od 8. novembra, ko je bila odprta ob spremljajočem kulturnem programu.  Do konca novembra si bo razstavo in razstavljena dela ogledal še državni selektor, akademski slikar Janez Zalaznik, ki bo izbral dela za državno razstavo. Ta državna razstava pa je predvidena v Slovenj Gradcu, v začetku prihodnjega leta, v sklopu kulturnih dogodkov Evropske prestolnice kulture – Maribor 2012.


Več v Kultura in izobraževanje