Mladi slovenski robotiki osvojili tretje mesto

Glede na spomladanski uspeh prleške ekipe Master of Jeff (Matija Kaučič in Lovro Kosi) na državnem WRO prvenstvu v Velenju, ter sedanji uspeh legov iz Velenja v danski Odensi, ne gre dvomiti, da bo prihajajoča učno-tekmovalna sezona WRO-2024 privakobila tudi veliko število ekip iz Prlekije.

Prlekija-on.net, petek, 27. oktober 2023 ob 09:49
Ekipa Eco Countdown

Ekipa Eco Countdown

Slovenska ekipa Eco Countdown iz Velenja, je konec septembra na robotskem tekmovanju WRO (Word Robot OlympiadTM), v danski Odensi osvojila tretje mesto.

Na tekmovanju je sodelovalo 554 šolarjev, zbranih v 217 ekipah iz 42 držav. Prisotne so bile ekipe iz vseh velikih svetovnih industrijskih sil (Japonska, Koreja, Kitajska, Nemčija, Španija, Tajvan, Kanada, ZDA,...).

Tekmovanje je minilo v popolni azijski prevladi, a mladi velenjski robotiki na Dansko niso šli le na izlet. V kategoriji Future Innovators-junior je ekipa v sestavi Anže Zupanič, Konrad Šeliga, Njegoš Jauz, ter mentorica Mateja Šeliga, sodelovala z robotskim projektom Ekološki transport velikih ladij skozi Sueški prekop. V kategoriji Future Innovators so morale ekipe izdelati in sprogramirati avtonomno delujočo robotsko rešitev, ter jo integrirati v naravoslovno-tehnični projekt vezan na sezonsko tematiko Povežimo svet - pomorska logistika. Slovenska ekipa je uporabila kombinacijo STEM didaktične opreme SPIKE PRIME in ARDUINO, k čemur so dodali še foto-voltaični sklop z zalogovnikom proizvedene zelene elektrike, ki so ga izdelali sami.

Lovro Kosi in Matija Kaučič z mentorjema

Matija Kaučič in Lovro Kosi državna podprvaka na DP v robotiki


Prvi del tekmovanja je potekal v dveh tekmovalnih krogih. Pet najboljših ekip, se je zatem na zadnji tekmovalni dan, v finalu pomerilo še enkrat. Velenjčani so zbrali 175.25 od možnih 200 točk (88%), posegli najvišje od evropskih ekip, ter si priborili odlično tretje mesto. Ob popolni finančni podhranjenosti slovenskega robotskega STEM (Science, Technology, Enginering, Matematics) izobraževanja, v primerjavi s konkurenco iz drugih delov sveta, je uspeh ekipe Eco Countdown resnično izjemen.

Da je vse potekalo strogo po pravilih, je skrbelo preko 70 mednarodnih sodnikov, med njimi tudi trojica slovenskih (Edita, Karin in Ben).

V začetku novembra bo v Panami še finalno dejanje letošnje sezone, svetovno WRO prvenstvo. Takrat bo tudi razkrita tematika naslednje učno-tekmovalne sezone WRO-2024. Nacionalni WRO organizator Ljudska Univerza Velenje, bo v Panamo peljala štiri ekipe, ki so na državnem prvenstvu zmagale v svojih kategorijah.

Glede na spomladanski uspeh prleške ekipe Master of Jeff (Matija Kaučič in Lovro Kosi) na državnem WRO prvenstvu v Velenju, ter sedanji uspeh kolegov iz Velenja v danski Odensi, ne gre dvomiti, da bo prihajajoča učno-tekmovalna sezona WRO-2024 privabila tudi veliko število ekip iz Prlekije.




Več v Kultura in izobraževanje