Matija Kaučič in Lovro Kosi državna podprvaka na DP v robotiki

V kategoriji ROBOMISSION - senior (starostna kategorija od 14 do 19 let), sta kot edina še osnovnošolca v konkurenci osmih ekip iz cele Slovenije zasedla 2. mesto in tako postala državna podprvaka.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 5. junij 2023 ob 09:57
Lovro Kosi in Matija Kaučič z mentorjema

Lovro Kosi in Matija Kaučič z mentorjema

V petek je v Velenju potekalo 2. državno prvenstvo v robotiki WRO 2023 (World Robot Olympiad). Tekmovanje poteka v već kategorijah in sicer Future Inovations (inovacije prihodnosti), Robo sports - športne igre z roboti in pa ROBOMISSION (podkategorije so junior, elementary in senior), kjer morajo otroci sami sestaviti robota in vse ostale komponente, robota pa tudi sprogramirati in ga pripraviti, da avtonomno izvede naloge katere so določene vsako leto posebej.

Letošnja tematika v kategoriji ROBOMISSION - senior je bila: Pristanišče prihodnosti. Robot je predstavljal avtonomni vlačilec, kateri je imel za nalogo, da na dve ladji natovori kontejnerje, natoči gorivo in nato obe ladji potisne na odprto morje.

Državnega prvenstva sta se prvič udeležila tudi Matija Kaučič in Lovro Kosi z mentorjema (Matevž Kaučič in Janko Kosi). V kategoriji ROBOMISSION - senior (starostna kategorija od 14 do 19 let), sta kot edina še osnovnošolca v konkurenci osmih ekip iz cele Slovenije zasedla 2. mesto in tako postala državna podprvaka.

V treh poizkusih, kjer se v skupno razvrstitev štejeta dva najboljša poizkusa, sta dosegla 121 točk in ob veliko krajšem času potrebnem za opravljene naloge, za samo 3 točke zaostala za najboljšimi, kateri bodo v novembru nastopili na svetovnem prvenstvu WRO 2023 v Panami. Omeniti je potrebno, da sta v zadnjem poizkusu, dosegla najboljši in najvišje ocenjeni rezultat dneva.

Iskrene čestitke obema!




Več v Kultura in izobraževanje