Čebelarka na obisku v vrtcu Križevci pri Ljutomeru

Čebelarka obiskala vrtec Križevci pri Ljutomeru

Simona Žižek in Brigita Cmager, petek, 18. november 2011 ob 17:201
Čebelarka na obisku v vrtcu Križevci

Čebelarka na obisku v vrtcu Križevci

Med, kot zdravilo, so uporabljali že naše babice in dedki. Ker se je ohranjalo iz roda v rod, ga tudi mi doma in pri delu z otroki (v vrtcu) uporabljamo zelo pogosto. Uporabljamo ga kot dodatek za čaje (pripravljenih iz zelišč, ki smo si jih sami posušili in shranili), namaz za kruh, dodatek za peko slaščic...

Ker smo se tudi letos v našem vrtcu, Križevci pri Ljutomeru – skupina otrok od 3-4 let, pripravljali  na »slovenski tradicionalni zajtrk«, smo v skupino povabili gospo, čebelarko, Dragico Tigeli. O čebelah in medu smo želeli izvedeti nekaj več.

Preko različnih pripomočkov nam je predstavila postopek pridelave medu (od cveta, do meda). Pokazala nam je veliko predmetov, ki so povezane s čebelami in brez katerih čebelarji ne morejo opravljati čebelarskega dela. Ogledali smo si različne vrste medu, čebelo, izdelke iz čebeljega voska, »čebelnjak v malem«, panjske končnice... Otroci so se preizkusili v vlogi čebelarja (obleka, ki varuje čebelarja pred piki čebel). Najbolj slastno je bilo seveda okušanje različnih vrst medu.

Čebelarka nam je prikazala postopek izdelave »novoletnih okraskov iz čebeljega voska«. Otroci so se jih veselili in jih z veseljem obešali na veje.

Tako nam je gospa Dragica z veliko truda in dobre volje, v skupini pričarala že kar nekaj predbožičnega, prazničnega vzdušja.


Več v Najmlajši