Vodnik za izbiro notranjih vrat po meri in ustreznega okovja za vrata

Oglasno sporočilo, sreda, 27. december 2023 ob 08:37
Notranja vrata po meri

Notranja vrata po meri

Izbira ustreznih notranjih vrat in okovja za vrata je ključen vidik oblikovanja doma, ki vpliva tako na funkcionalnost kot na estetiko. Ne glede na to, ali gre za prenovo ali gradnjo novega doma, bo ta vodnik ponudil dragocene vpoglede v sprejemanje premišljenih odločitev o notranjih vratih in njihovem pripadajočem okovju.

Kot prvo je pomembno poznavanje tipa notranjih vrat. Notranja vrata se razlikujejo po vrsti materiala, pomemben je tako material v polnilu, kot na površini. V nadaljevanju so opisane različne površinske obdelave. Notranja vrata so lahko krilna, nihajna ali drsna. Kadar se kupec odloči za notranja vrata po meri in naročilu, preprosto ni omejitev.

Krilna vrata so najpogostejša in vsestranska. Sestavljena so iz krila oziroma panela, podboja in pripadajočega okovja.

Vrste podbojev predstavljajo pomemben člen pri posameznem stilu notranje opreme. Vidni podboji, različnih oblik in krivin pričarajo sodoben in rustikalen stil, medtem ko ravne plošče nudijo bolj sodoben videz. Preprosta in elegantna, poravnana vrata imajo gladko, ravno površino in so priporočljive za moderne in minimalistične dizajne. V zadnjem trendu pa so notranja vrata s skritimi podboji, kar predstavlja višek elegance. Za piko na i pa se vse več posameznikov odloči za nadstandardno višino vrat, izbor višine vrat kar do stropa. S tem so izpopolnjene skoraj vse karakteristike modernega interierja.

Steklena vrata

Kot je bilo zapisano so na voljo notranja vrata iz različnih materialov, vključno z lesom, MDF, laminatom ali pa steklena vrata, prozorna, potiskana ali matirana.

Steklena vrata dodajo eleganco in odprtost. Popoln način za povezovanje prostorov ali ustvarjanje brezhibnega prehoda. Kot pri lesenih vratih, tudi steklena vrata ponujajo možnost izbire med krilnimi, nihajnimi in drsnimi. Bogata je tudi izbira drsnih sistemov, ki so v zadnjem času zelo tehnološko napredovala. Ponujajo možnost mehkega in tihega zapiranja, elegantne pokrivne maske v različnih barvah ter možnost stenske, stropne ali skrite stropne vgradnje. Ti sistemi so mogoči za lesena in steklena drsna vrata, predvsem v prostorih z omejenim prostorom in možnostjo prehoda. V najmanjših stanovanjih se zato večina odloči za drsna vrata skrita v steno oziroma orhideja sistem.

Ker se vsak trend čez čas vrne med populacijo, so se vrnila tudi drsna hlevska vrata. So prostorsko učinkovita in vizualno osupljiva. Če je tak tip vrat preveč unikaten za vsakdanjo uporabo doma, pa se toliko bolj poda v turistične nastanitve, predvsem med alpski ali mediteranski svet. So odlična izbira za sobe z omejenim prostorom ali rustikalno estetiko.

Domačnost

Še vedno pa vrata iz lesa zagotavljajo brezčasen in pristen videz. Različne vrste lesa ponujajo edinstvene teksture in barve. Ob minimalnemu upoštevanju ravni vzdrževanja, ki je potrebna za naravni les lahko vrata ostanejo brezhibna na mnoga leta. Pri tem pa so tudi možne cenovne prilagoditve, saj so notranja vrata iz MDF ali laminata ugodnejša od vrat iz naravnega lesa oziroma furnirja. Vsi notranji materiali in polnila so trpežni in zagotavljajo gladko površino, ki jo je mogoče barvati, za brezhiben zaključek. Kot polnilo vratom se izjemno dobro obnese iverokal. Je močno zvočno izolativno, kot tudi občutnejše za uporabo. Kot splošno znano pa naravni les diha, kar pomeni da se les razteza in krči. Da pa so skrbi o krivljenju vrat odveč, v notranjost strokovnjaki vstavijo natezno letev. Ta v primeru krivljenja krila zaradi temperatur in vlage, vrata vrne nazaj v prvotni položaj.

Očem najbolj pomemben pa je stil notranjih vrat. Tako bogata kot je domišljija posameznika, tako bogati so lahko stili notranjih vrat. Priporoča se uskladitev sloge vrat s splošno tematiko posameznikovega doma. Uskladitev sloga notranjih vrat z arhitekturnimi elementi za skladen videz doma ali pisarne. Pri tem so zelo pomembni detajli, zaključki in barve. S tem bi se zagotovo strinjali vsi notranji oblikovalci, ki v primeru novogradnje ali prenove prihranijo kupcu čas in ustvarijo enotnost ter prefinjenost v prostoru. Pri izbiri zaključkov vrat se običajno upošteva barvna paleta notranjosti prostora. Usklajevanje z oblogami in drugimi elementi izboljša vizualno privlačnost. Kar pa doda zadnjo noto je izbira okovja za vrata. Kaj vse to obsega? Vse od ključavnic, nasadil, kljuke, ročajev do drugih mehanizmov za vrata in pohištvo. Z eno besedo, nakit za notranja vrata.

Kljuke za vrata

Izberite okovje za vrata in ga povežite z okovjem za pohištvo. Kljuka se lahko ujema s pohištvenim ročajem, tako barvno kot oblikovno.

Ročaji

V primeru gradnje javnih objektov z visoko frekvenco uporabe kljuk se svetuje izbira kljuke za vrata iz nerjavega jekla. Gre za klasične linije in tradicionalne oblike.

Novejši modeli kljuk in ročajev so bolj ergonomski in priljubljeni v sodobnih okoljih. Ponujajo pa tudi bogato paleto barvnih obdelav, kot so: črna, bela, zlata mat, bron in druge. Osnovni materiali so običajno iz cinkove zlitine kovin ali medenine ter so trdni in odporni na poškodbe. Prepletanje okovja z drugimi detajli v prostoru je zelo pomembno za doseg skladnosti.

Ročaji za vrata

Nadvse pomembna pa je tudi funkcija kljuke ali ročaja na vratih. Izbor okovja, ki uravnoteži varnost in slog. Pred samim nakupom je potreben podroben razmislek o funkcijah zasebnosti, predvsem za spalnice in kopalnice. Izbira notranjih vrat in ustreznega vratnega okovja vključuje premišljeno kombinacijo funkcionalnosti, stila in proračuna. Z razumevanjem različnih vrst vrat, materialov in možnosti okovja lahko sprejemate premišljene odločitve, ki povečajo lepoto in funkcionalnost vašega bivalnega prostora. Vzemite si čas in raziščite različne sloge, zaključke in kombinacije, da ustvarite povezano in vabljivo notranje okolje, ki odraža vaš osebni okus in dopolnjuje celotno zasnovo vašega doma. Investiranje v visokokakovostna vrata za prostore, ki so pogosto v uporabi ima visok pomen.

Predvsem pa v prostoru namenjenem za bivanje ali delo.

Za pomoč se obrnite na strokovnjake iz podjetja Lestur, kjer vam s proizvodnjo notranjih lesenih in steklenih vrat ter prodajo okovja za vrata ponudijo paletno možnosti in strokovnosti za vaš brezhiben interier.




Več v Gospodarstvo