Na Ptuju še zaključne priprave na 64. Kurentovanje

Potem ko je Zavod za turizem Ptuj uspešno zaključil organizacijo decembrskih dogodkov s Ptujsko pravljico, so se lotili zaključnih priprav na Kurentovaje 2024.

Prlekija-on.net, sreda, 3. januar 2024 ob 18:35
Kurentovanje

Kurentovanje

Še mesec dni nas loči od 64. Kurentovanja na Ptuju, ki se bo z zgoščenim programom odvijalo med 3. in 13. februarjem 2024. Kurentom se bodo pridružile tudi številne pustne in obredne maske iz Slovenije ter tujine.

Potem ko je Zavod za turizem Ptuj uspešno zaključil organizacijo decembrskih dogodkov s Ptujsko pravljico, so se lotili zaključnih priprav na Kurentovaje 2024.

Kurentovanje je kot mednarodni etnološki festival postalo nepogrešljiv del evropskega karnevalskega koledarja. Ena izmed osrednjih prireditev bo EtnoFest - Otvoritvena etno povorka (srečanje tradicionalnih pustnih likov in mask), ki bo potekala v soboto, 3. februarja. Na otvoritveni povorki se bodo predstavili avtohtoni pustni liki in obredja s ptujskega območja, iz Slovenije in tujine.

64. mednarodni KarnevalFest oziroma Mednarodna karnevalska povorka, ki bo potekala na pustno nedeljo, 11. februarja, bo upravičila sloves največje pustno-karnevalske prireditve v Sloveniji in širši regiji.

Ptujska pravljica

Ptujska pravljica množico obiskovalcev gostila na kar 58 dogodkih na treh prizoriščih


Na dveh najznamenitejših in najbolj množičnih povorkah bo nastopilo 10 skupin - članic združenja FECC (Evropskega združenja karnevalskih mest) - iz 8 držav. Poleg kurentov se bodo predstavile tudi tri tuje skupine, ki so pod zaščito UNESCA.

Ob osrednjih dogodkih bo letošnje Kurentovanje predvsem ob večerih še naprej gradilo na približevanju avtohtonih pustnih likov obiskovalcem. Tukaj velja izpostaviti Dan kurentovih in korantovih skupin, ko se ti zberejo v največjem številu hkrati, pa tudi pustno soboto v mestu s Sobotnim pustnim korzom, Otroškim pustnim rajanjem ter Nočnim spektaklom, ki jim sledita še Povorka otrok iz vrtcev ter Pustni torek s pokopom pusta.

Da ima največji slovenski etnološki festival s 64-letno tradicijo podporo tudi širše, kaže vpis obhodov kurentov/korantov na UNESCOV Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva v letu 2017. Zaradi svoje edinstvenosti je Kurentovanje postalo magnet za turiste z vsega sveta. To praznovanje ne promovira le ptujske regije, temveč celotno Slovenijo kot destinacijo z bogato kulturno dediščino, ki je vredna obiska.

Kurentovanje že več kot pol stoletja utrjuje izjemno barvito in bogato tradicijo pustnih likov s ptujskega območja, iz Slovenije in s celega sveta, ki pričajo o tesni povezanosti ljudi s tokom letnih časov. Kurentovanje ni le praznovanje kulture, temveč tudi most med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo. Mlajše generacije se učijo ter raziskujejo tradicijo, medtem ko starejše generacije delijo svoje izkušnje in znanje, kar krepi skupnostno pripadnost.

64. Kurentovanje bo ponovno praznik izjemne etnološke dediščine pustnih tradicij. Obsegalo bo tri že uveljavljene, a programsko še obogatene tematske sklope - EtnoFest, KarnevalFest in ArtFest.

64. Kurentovanje




Več v Družabno