2. rojstni dan prizidka vrtca Mala Nedelja in odprtje muzejske razstave »Časovni stroj«

V prijetnem dopoldnevu so otroci s svojimi vzgojiteljicami pripravili bogat kulturni program.

Prlekija-on.net, torek, 13. februar 2024 ob 11:00
2. rojstni dan prizidka vrtca Mala Nedelja

2. rojstni dan prizidka vrtca Mala Nedelja

V vrtcu Mala Nedelja smo praznovali že 2. rojstni dan prizidka k vrtcu. V prijetnem dopoldnevu so otroci s svojimi vzgojiteljicami pripravili bogat kulturni program.

V barvah MALEGA GROLEKA, ki je simbol vrtca, so otroci vseh skupin priplesali ob melodijah violine, s katero nas je spremljala Hana Filipič. V telovadnici vrtca so nas prijazno pričakali in nagovorili gostje: ravnateljica OŠ in vrtca Mala Nedelja, Breda Žunič, svetovalna delavka OŠ in vrtca Mala Nedelja, Nina Škraban, predsednica Krajevne skupnosti Radoslavci, Irena Žinko, prof. zgodovine in sociologije ter kustos Gregor Žižek in tehnični sodelavci vrtca in OŠ Mala Nedelja.

Otroci so MALEMU GROLEKU dodali nov naziv, saj so ob prihodu nanj polagali črke, iz katerih se je rodila beseda SREČA. Ob tem nas je vodja vrtca, Ksenija Kolar Švarc, spomnila, kaj vse je sreča in kako smo lahko hvaležni, da je sreča doma tudi v našem vrtcu. Zaupala nam je, da bo kmalu ugledala luč sveta slikanica »Mali grolek najde dom«, ki bo še posebej zanimiva, saj bo zapisana tudi v prleščini, ki jo govorimo pri Mali Nedelji.

Seveda ni manjkala tudi rojstnodnevna pesem Vse najboljše, dragi vrtec, v spremljavi vzgojiteljice Valentine na klaviaturah in ob ravnateljičinem prerezu krasne in pregrešno okusne Grolekove torte, za katero je poskrbela Klementina Žunič. Preden smo pihnili drugo svečko in se posladkali s torto, sta nam Jakob Ciglarič in Mia Mar deklamirala avtorsko pesmico Ksenije Kolar Švarc »Vrtec rojstni den slavi«
Tudi vzgojiteljica Cecilija Rojht je v svojem pesniškem duhu predstavila svojo pesem »Mali grolek praznuje.«

Ta dan pa je imel še eno posebnost. V telovadnici vrtca smo z ustvarjalnim pridihom vzgojiteljice Liljane Paršak pripravili otvoritev muzejske in likovne razstave Časovni stroj, t.i. muzej starih predmetov, ki so jih prinesli otroci in vzgojiteljici najstarejše skupine 5 - 6 let. Tako smo si lahko ogledali veliko starin, katerih danes več ne poznamo: kot so stari televizor, gramofon, radijski sprejemniki, likalniki na oglje, svetilke na petrolej, kolovrata, ure, šivalni stroj, lončene posode, mlinčke, pisalni stroj, kovček, knjige ter še druge predmete. Gregor Žižek nam je namenil nekaj spodbudnih besed in priznal, da je bil prijetno presenečen, saj smo zbrali raznovrstne in zanimive predmete, in da je zelo pomembno, da otrokom omogočamo spoznavanje ohranjanja kulturne dediščine. Še več pa to, da so vsi predmeti dobro ohranjeni. Povedal nam je tudi, kako »gledamo« predmete v muzeju in obljubili mu smo, da ga kmalu obiščemo v ljutomerskem muzeju.

Ob toplih in iskrenih besedah gostov ter ob pristnih in navdušenih obrazih otrok smo praznovanje zaključili z mislimi o sreči, veselju in zadovoljstvu v srcih majhnih in velikih.

Silvija Filipič




Več v Kultura in izobraževanje