Knjižnica Ormož tradicionalno izvedla Dan odprtih vrat ob slovenskem kulturnem prazniku

Dogodek je bil namenjen vsem ljubiteljem branja, knjižnice, kulture in umetnosti, tako otrokom kot odraslim.

Prlekija-on.net, sreda, 21. februar 2024 ob 08:02
Dan odprtih vrat Knjižnice Ormož

Dan odprtih vrat Knjižnice Ormož

Knjižnica Ormož je že tradicionalno ob slovenskem kulturnem prazniku, 8. februarja, na široko odprla svoja vrata. Dogodek je bil namenjen vsem ljubiteljem branja, knjižnice, kulture in umetnosti, tako otrokom kot odraslim.

Knjižnica je prostor, kjer se ohranja in neguje kulturna dediščina, prostor, kjer se srečujemo s knjigami, z umetnostjo, znanjem in nenazadnje drug z drugim.

Zjutraj so se družili najmlajši in družine. Gledališka predstava za otroke z naslovom "Pust gre na dopust", ki jo je izvedlo Gledališče Smejček, je prinesla zabavno in poučno zgodbo o Pustu, ki razmišlja o odhodu na dopust, a se na koncu vseeno odloči ostati in kot vedno - premagati zimo. Igralca sta izjemno motivirala in obvladovala najmlajše, povezala kulturni praznik, dr. Franceta Prešerna in tradicionalno pustno izročilo ter poskrbela za petje, smeh in dobro voljo. Obiskovalcem se je predstavil tudi čisto pravi mali kurent in pomagal pregnati mrzlo zimo.

Ob tem prazničnem dnevu so se spomnili velikana slovenskega pesništva, tako si obiskovalci lahko še vedno ogledajo razstavo portretov dr. Franceta Prešerna, ki so jih pod mentorstvom Aleksandre Kociper narisali učenci drugega in šestih razredov Osnovne šole Ormož. Pozornost so namenili tudi ustvarjalcem, ki s svojim delom prispevajo k razvoju slovenske kulture. Na ogled in v izposojo ponujajo pesniške zbirke letošnje Prešernove nagrajenke za življenjsko delo - Erike Vouk, nagrajenke Prešernovega sklada - Miljane Cunta in knjige nagrajenca striparja Cirila Horjaka.

Letos pa so se v programu slovenskega kulturnega praznika načrtno poklonili tudi rojaku Francu Ksavru Mešku. Trobilni kvartet Kulturnega društva Ormož je pod vodstvom Slavka Petka odigral pozdrav prazniku in osrednjo pozornost namenil uglasbenim pesmim Ksavra Meška. V kulturnem programu glasbenega nastopa so predstavili podrobnosti o nastanku cerkvene pesmi Zdrava Marija, ki jo je ob trobilcih premierno zapela izjemna vokalistka Maja Gajser. Prav tako so zaigrali še dve pesmi, ki veljata za ljudski, a sta tesno povezani s Francem Ksavrom Meškom. To sta skladbi Sem fantič z zelenega Štajerja in Kako bom ljubila?, ki jo je odpela Maja Gajser. Zanimivo je, da sta obe narodni pesmi imeli samo dve oziroma eno samo kitico. Ker se je slovensko ljudsko izročilo ponašalo z množico dolgih pesmi, ki so imele številne kitice, sta za pevske zbore tako kratki skladbi bili neuporabni in zato so se zborovski pevci obrnili na takrat priljubljenega slovenskega pesnika in pisatelja Franca Ksavra Meška, župnika pri Mariji na Zilji. Na njihovo prošnjo je torej Ksaver Meško narodni pesmi razširil, pripisal nove kitice in obe pesmi javno objavil ter podal v rabo pevskim zborom. Kljub temu, da je njegovo avtorstvo povsem jasno izpričano, sta se pesmi še naprej širili po slovenskem prostoru kot prepoznavno narodni.

V nadaljevanju programa so člani literarne sekcije Kulturnega društva Fran Ksaver Meško Sveti Tomaž pod mentorstvom predsednice društva, Zlatke Majcen, pripravili program predstavitve njihovega glasila Literarni utrinki ter na inovativen način s kolažem pesniških verzov in misli ter z vnaprej posnetimi prispevki odprli vrata v svoje literarne svetove.

Vrhunec prazničnega dogajanja pa je bila otvoritev razstave "Iz srca in sveta", ki je posvečena 150-letnici rojstva in 60-letnici smrti pisatelja, pesnika, dramatika in duhovnika Franca Ksavra Meška. Razstavo je pripravil Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož, enota Ormož v sodelovanju s Knjižnico Ormož, Knjižnico Ksaverja Meška Slovenj Gradec ter ob pomoči in podpori Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem, Koroškega Pokrajinskega muzeja Slovenj Gradec, Pokrajinskega arhiva Maribor, Knjižnice Ivana Potrča Ptuj, Zgodovinskega arhina na Ptuju, Meškovih sorodnikov in ljubiteljskih zbirateljev, ki so posodili razstavno gradivo. Razstava, ki jo je s slavnostnim nagovorom otvoril župan občine Ormož, Danijel Vrbnjak, je na ogled v avli Občine Ormož do 10. maja 2024 in ponuja vpogled v življenje in delo v Gornjih Ključarovcih pri Svetem Tomažu rojenega pisatelja, ki je zaznamoval slovensko leposlovje.

Knjižnica Ormož je s svojim dogodkom ob slovenskem kulturnem prazniku uspešno združila različne kulturne aktivnosti in obiskovalcem omogočila pester in poučen dan v znamenju kulture. Zahvaljujejo se vsem, ki so soustvarjali program, omogočili nastanek razstave, ter vsem obiskovalcem, ki so se pridružili na kulturnem prazniku in dela prosti dan preživeli v knjižnici.

Priložnosti za srečevanja pa bo še več. Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož v pomladni čas vstopa z naborom novih kulturnih dogodkov, z otvoritvijo nove sezone Knjižnice semen kot tudi z novim poglavjem ukrajinsko-slovenskega sodelovanja in podpore ukrajinskim razseljencem pri vključevanju v družbo, s projektom Culture Helps »Prostor ukrajinsko-slovenskega prijateljstva«. Več o prihajajočih dogodkih in izvajanih projektih knjižnice izveste na njihovi spletni strani https://orm.sik.si/ in na njihovih družbenih omrežjih.

Zapisala: Marijana Korotaj, Knjižnica Ormož
Fotografije: Arhiv Knjižnice Ormož




Več v Kultura in izobraževanje