Ekipa ZEKO iz OŠ Ormož po mnenju publike predstavila najboljšo podjetniško idejo

ZRS Bistra Ptuj in Šolski center Ptuj sta ob podpori Mestne občine Ptuj in Manager kluba Ptuj organizirala še eno uspešno prireditev z naslovom Podjetniški izziv za mlade.

Prlekija-on.net, četrtek, 22. februar 2024 ob 16:21
Sveže podjetniške ideje mladih v Podravju, foto: Črtomir Goznik

Sveže podjetniške ideje mladih v Podravju, foto: Črtomir Goznik

V četrtek, 22. februarja, se je v veliki dvorani Dominikanskega samostana na Ptuju odvijala že tradicionalna prireditev Podjetniški izziv za mlade, v okviru katere mladi (osnovno- in srednješolci) predstavijo svoje podjetniške ideje, ki so jih skozi šolsko leto razvijali skupaj z mentorji iz ZRS Bistra Ptuj in s pomočjo učiteljev. Svoje ideje je predstavilo 9 ekip, od tega 8 iz osnovnih šol (OŠ Videm pri Ptuju, OŠ Olge Meglič, OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici, OŠ Podlehnik, OŠ Hajdina, OŠ Ormož, OŠ Kidričevo, OŠ Žetale) in ekipa Šole za ekonomijo, turizem in kmetijstvo, Šolskega centra Ptuj.

Mladi so ponovno dokazali, da znajo razmišljati podjetniško, da znajo s pomočjo mentorjev svoje ideje in rešitve pripraviti v obliki poslovnih modelov. Podjetniški izziv za mlade je odlična priložnost za urjenje v podjetniškem razmišljanju, preoblikovanju zamisli v rešitve ter jasni predstavitvi teh rešitev, ki poteka javno, pred velikim številom poslušalcev. Letos je bilo le-teh več kot 250, s čimer smo ponovno dokazali, da je zanimanje mladih za te vsebine zelo veliko.

Sveže podjetniške ideje mladih v Podravju
Sveže podjetniške ideje mladih v Podravju, foto: Črtomir Goznik

Pot do možnosti predstavitve na Podjetniškem izzivu za mlade pa ni lahka - ekipe več mesecev delajo na svojih podjetniških idejah ter pripravljajo predstavitve. Omogočajo jim udeležbo na podjetniških delavnicah, ki jih organizirajo šole ob podpori agencije SPIRIT in na katerih so člani ekipe ZRS Bistra Ptuj zunanji mentorji. Delavnice so namenjene seznanitvi mladih s podjetništvom - od ideje do izdelave poslovnega modela. Njihova rešitev mora biti nekaj posebnega, mora se bistveno razlikovati od obstoječih rešitev, obstoječe konkurence vsaj v neki točki. Največ težav imajo mladi pri finančnih vprašanjih (kako nastaviti ceno izdelka/storitve, stroški, ki bodo nastali pri našem delu, višina dobička ...). Pri teh vprašanjih je še bolj pomembna pomoč mentorjev, tako učiteljev kot zunanjih mentorjev iz ZRS Bistra Ptuj.

Velik izziv pa mladim predstavlja tudi predstavitev ideje pred občinstvom, letos se je prireditve udeležilo preko 270 poslušalcev, ki so na koncu izbrali tudi najboljšo podjetniško idejo po izbiri občinstva. Mladi so zopet nastopili izjemno samozavestno, saj vedno znova dokazujejo, da verjamejo v svoje ideje in jih tako tudi predstavijo občinstvu - brez treme.

Strokovno komisijo na letošnjem izzivu za mlade so sestavljali Jan Skok (Saša inkubator Velenje), Gorazd Orešek (SPIRIT), Polona Kukovec Lakota (RRC Ormož), Tilen Mrgole (Manager klub Ptuj) in mag. Mirjana Nenad (ZRS Bistra Ptuj). Komisija je naloge ocenjevala po treh kriterijih, in sicer inovativnost, poslovnost in nastop.

Sveže podjetniške ideje mladih v Podravju
Sveže podjetniške ideje mladih v Podravju, foto: Črtomir Goznik

Po končanih predstavitvah so bili sešteti rezultati komisije, glasovala je tudi publika. Rezultati so sledeči:
1. mesto po mnenju publike: ZEKO, OŠ Ormož
1. mesto po mnenju strokovne komisije: Učitek, OŠ Olge Meglič
2. mesto po mnenju strokovne komisije: Music holder, ŠETK
3. mesto po mnenju strokovne komisije: ZEKO, OŠ Ormož

Prireditev je bila letos dodatno podkrepljena s pogovorom z gostom, to je Jan Skok, iz Saša Inkubatorja Velenje, ki je med drugim tudi regijski koordinator državnega srečanja POPRI, hkrati pa skupaj z ZRS Bistra Ptuj in projektnimi partnerji izvaja projekt PoMP (sofinanciran iz Norveškega mehanizma), katerega namen je vzpostaviti celovito in trajno podporno okolje, ki spodbuja slovenske osnovnošolce in dijake k iskanju podjetniških idej, oblikovanju modelov podjetij in jim nudi potrebna podjetništva znanja ter razvoj kompetenc podjetnosti. Oblikovana je bila Akademija PoMP v pomoč učiteljem in vseslovenska mreža podpornih inštitucij.




Več v Kultura in izobraževanje