Medgeneracijsko tokrat v Mariboru

V Domu pod gorco razstavljata Filip in Marko Matko Ficko

Tatjana Mijatović, petek, 2. december 2011 ob 16:56
Filip Matko Ficko

Filip Matko Ficko

Septembra letos sta prvo samostojno razstavo slikarskih del v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, pripravila oče in sin, Filip in Marko Matko Ficko iz Radenec.

Po uspešni enomesečni predstavitvi sta svoja dela prenesla v razstavno avlo Občine Sveta Ana v Slovenskih goricah, kjer je bila na ogled poldrugi mesec (oktobra in novembra), a 1. decembra je bila otvoritev razstave njunih likovnih del v razstavišču Doma pod gorco v Mariboru, kjer bo na ogled do 5. januarja prihodnjega leta.

Medgeneracijska razstava je bila pravzaprav v Domu pod gorco, ki so ga svojemu namenu predali 31. januarja letos, otvoritvena slovesnost v srečanje medicinskih oziroma zdravstvenih terapevtov na prvi decembrski dan iz vseh domov za starostnike s področja severovzhodne Slovenije, ko je vse pozdravil direktor Doma pod gorco mag. Matjan Cojhter.

Filip Matko Ficko razstavlja 17 del, akrilov na platnu, ki jih je naslikal v zadnjih dveh letih, ko je obiskoval likovno delavnico akademske slikarke in magistre kiparstva Saše Bezjak v DOSOR-ju, bil pa je tudi udeleženec na raznih slikarskih srečanjih in kolonijah. Tako je o njegovem delu na letošnji 3. mednarodni tradicionalni slikarski koloniji za DOSOR-jev prstan Paleta zapisal mentor kolonije, slikar Lojze Adamlje iz Ljubljane med drugim naslednje: »… kot slikar išče v svoji okolici likovno pomenske elemente, katere stilizira in zapira v simbolne celote. Tako je precizno naslikal ilustrativno zgodbo o letošnji slikarski koloniji, jo vpel v veliki format in jo tudi barvno prečistil. Na ta način se je spretno izognil pastem, ki jih prinaša prostorski volumen in naslikal suvereno sliko svojega občutja…« Marko Matko Ficko, sicer učenec 5. razreda Osnovne šole Radenci, pa ima razstavljene akvarele in tempera slike na slikarskem papirju, kot tudi nekaj platen z akvarelnimi barvami.

Obema razstavljavcema je posebno pesem spesnil Vladimir Peter Plavčak, član likovne sekcije Stil ter skrbnik galerije Studenček v mariborski mestni četrti Studenci, ki je tudi »kriv« za tokratno predstavitev Filipa in Marka Matka Ficka v Mariboru.


Več v Kultura in izobraževanje