Nagrado Zlati kamen prejela Mestna občina Murska Sobota

Na konferenci so razglasili zmagovalce za nagrado Zlati kamen in podelili priznanja za razvojno najbolj prodorne občine in priznanje Občina zdravja.

Prlekija-on.net, sreda, 20. marec 2024 ob 11:49
Damjan Anželj, župan Mestne občine Murska Sobota, Tilen Klugler, župan Mestne občine Slovenj Gradec in Samo Pogorelc, župan občine Ribnica

Damjan Anželj, župan Mestne občine Murska Sobota, Tilen Klugler, župan Mestne občine Slovenj Gradec in Samo Pogorelc, župan občine Ribnica

V torek, 19. marca, je v Festivalni dvorani v Ljubljani potekala konferenca Zlati kamen, ki jo organizira podjetje Planet GV. Na konferenci so razglasili zmagovalce za nagrado Zlati kamen in podelili priznanja za razvojno najbolj prodorne občine in priznanje Občina zdravja, ki jo podeljujejo v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje. Mag. Franc Props, minister za javno upravo, je podelil nagrado Zlati kamen, ki jo je prejela Mestna občina Murska Sobota. Nagrado za Občino zdravja je prejela Mestna občina Nova Gorica.

Dogodek je z nagovorom odprl Simon Maljevac, minister za solidarno prihodnost Republike Slovenije, sledila so predavanja z osredotočenjem na pomanjkanje stanovanj, sodelovanje med državno in lokalno ravnjo za razvoj neprofitnih stanovanj, problematiko prepovedanih drog, vključevanje lokalnih skupnosti v odločitvene procese in zeleno financiranje za občine. Vsak segment je ponudil nov uvid in predloge za ustvarjanje bolj trajnostne in vključujoče prihodnosti. Konferenco so sklenili z vrhuncem - podelitvijo prestižne nagrade Zlati kamen.

Finalistke izbora Občina zdravja 2024 so bile Mestna občina Celje, Občina Komen, Občina Radovljica, Občina Domžale, Občina Markovci, Občina Gornja Radgona, Mestna občina Nova Gorica, Mestna občina Novo mesto in Občina Radlje ob Dravi. Naziv in plaketo Občina zdravja za leto 2024 je prejela Mestna občina Nova Gorica.

Murska Sobota »tihi šampion med mestnimi občinami«

Regijske zmagovalke in prejemnice priznanj za razvojno najbolj prodorne občine so Občina Ribnica (Osrednja in Jugovzhodna Slovenija z Notranjsko), Mestna občina Slovenj Gradec (regija od Koroške do Posavja), Občina Tržič (regija Zahodna Slovenija) in Mestna občina Murska Sobota (regija Vzhodna Slovenija).

"Murska Sobota se uspešno preobraža v »pravo« regijsko središče, ki je vse bolj privlačno tudi za podjetnike in obiskovalce. Pomemben vzvod v tej preobrazbi je tudi prostorska politika: prenova degradiranega območja gramoznice v Soboško jezero s parkom in regijskim predstavitvenim objektom Expano lahko velja za primer dobre prakse revitalizacije. Prostorska politika igra pomembno vlogo tudi pri uvajanju trajnostne mobilnosti. Prav slednja je med kar nekaj področji, kjer je Murska Sobota igrala pri nas pionirsko vlogo tudi s tem, da je med prvimi kraji uvedla brezplačen javni prevoz za prebivalce. V mestni občini se vse bolj prebuja podjetništvo in Murska Sobota sodi med kraje z največjim številom delovnih mest na 1.000 prebivalcev. Kot primer dobre prakse verjetno lahko omenimo tudi občinsko politiko do romske skupnosti: takšne sistematičnosti in obsega aktivnosti, povezanih s to skupnostjo, nismo zasledili pri nobenem drugem kraju pri nas. Da so vsi ti projekti, dobre prakse in pionirski prijemi možni, v MOMS poskrbijo s spretno uporabo razvojnih sredstev za regijo in z vključevanjem v številne mednarodne projekte," je zapisano v obrazložitvi.

Veliko nagrado Zlati kamen 2024 je prejela Mestna občina Murska Sobota. "Mursko Soboto bi na kratko najbolje opisali z izrazom »tihi šampion med mestnimi občinami«. Je središče najmanj razvite slovenske regije, a to vlogo igra zgledno. Na številnih področjih je Murska Sobota odigrala pionirsko vlogo - na svoj način, brez veliko pompa. Je med kraji, kjer se je vrednost sestavljenega indeksa ISSO - torej merila za razvojni položaj občine - izboljšala najbolj. V desetih letih je Murska Sobota pridobila kar 71 mest. Zlasti na področjih trga dela, izobrazbe in gospodarstva so vrednosti merljivih kazalnikov odlične. In če smo še nedolgo nazaj povezovali soboško gospodarstvo z nasedlim socialističnim velikanom Muro, jo zdaj lahko s prodornimi in dinamičnimi podjetji.
Bili so med pionirji na področju ukrepov trajnostne mobilnosti. Brezplačni mestni promet so uvedli že leta 2007. Ukvarjajo se s krajšanjem dobavnih verig v prehrani. So med prvimi sistematično začeli privabljati investicije. Noben drug kraj v Sloveniji se tako sistematično - in tako uspešno - ne ukvarja s posebnostmi romske skupnosti. Skrb za mlade ni omejena le na deklarativne dokumente: posebej se ukvarjajo s premoščanjem razkoraka med potrebami lokalnega gospodarstva in poklicnimi izbirami mladih. Bolj smele med njimi prek inkubatorjev usmerjajo v kreativno in trajnostno obarvano podjetništvo.
Pri razvoju kraja igra ključno vlogo tudi strateško zastavljena prostorska politika. Temeljita prenova mestnega središča sodi med najambicioznejše primere revitalizacije pri nas. Kot pravijo v mestni občini, je šele s to prenovo Murska Sobota dobila videz občinskega središča. A najprej so poskrbeli za vsebino.
Če povzamemo. Kraj je odlično prebrodil krizo. Je voden inovativno in dostikrat pionirsko uvaja novosti. Zgledno igra vlogo regionalnega središča. Več kot dovolj razlogov, da Murska Sobota prejme letošnjo nagrado Zlati kamen
," pa se glasi obrazložitev strokovnega sveta.

Nagrade so podelili mag. Franc Props, minister za javno upravo, dr. Janez Bogataj, predsednik strokovnega sveta in Robert Mulej, direktor SBR, d.o.o.

Konferenco so zaključili s prijetnim druženjem in obljubo, da se spet srečajo naslednje leto.




Več v Gospodarstvo