Opazovali smo delni Lunin mrk

Pri nas smo lahko opazovali delni Lunin mrk

Prlekija-on.net, sobota, 10. december 2011 ob 09:32
Lunin mrk

Lunin mrk

V soboto 10. decembra, so na Tihem oceanu, Avstraliji in Aziji lahko opazovali zadnji letošnji popoln Lunin mrk. Mrk je v Sloveniji in drugod po svetu bil viden le delno. Opazovali smo ga tudi mi.

Na območju Severne Amerike je Luna v času mrka zahajala, na območju večjega dela Afrike in Evrope pa je vzhajala. To je bil po januarskem delnem sončnem mrku in junijskem popolnem luninem mrku že tretji mrk letos, a zadnji popolni Lunin mrk do leta 2014.

Opazovali smo lahko popolni Lunin mrk
Opazovali smo lahko popolni Lunin mrk
Delni Sončev mrk smo lahko opazovali tudi v Prlekiji
Delni Sončev mrk smo lahko opazovali tudi v Prlekiji

Kot so zapisali na spletni strani mariborskega astronomskega društva Orion, se je Luna sence dotaknila ob 13:45 po našem času. Najzanimivejši del mrka se je začel ob 15:06, ko se je začela popolna faza, ki je trajala 51 minut in se je končala tri minute pred četrto uro popoldan. Začetek mrka iz naših krajev ni bil viden, saj se je Luna ob začetku popolne faze nahajala 8 stopinj pod obzorjem. Lunin vzid je nastopil ob 16:06, ko je že zapuščala Zemljino senco. Luna je zapustila senco ob 17:17, ko se je nahajala dobrih devet stopinj nad obzorjem, kmalu zatem pa je začela prehajati v polsenco, ki jo bo popolnoma zapustila ob pol sedmih.

Omenjeno društvo je organiziralo tudi javno opazovanje mrka, ki je potekalo na zgornjem parkirišču Europarka v Mariboru. Mrk smo opazovali tudi mi, nekaj fotografij pa si lahko ogledate spodaj.


Več v Narava